Economia Canadei a crescut in anul 2011 cu 2,5%, chiar daca ritmul de crestere a incetinit in cel de-al patrulea trimestru, cand produsul intern brut a avansat cu 1,8%, a anuntat vineri institutul canadian de statistica, citat de AFP.

Institutul a revizuit semnificativ in sus rata de crestere economica din cel de-al patrulea trimestru, aceasta ajungand la 4,2% in termeni anualizati, fata de 3,5% cat era initial.

Cresterea PIB din anul 2011 a fost usor peste previziunile bancii centrale canadiene, care estima un avans de 2,4% al produsului intern brut. Aceasta vine dupa cresterea de 3,2% din anul 2010.

Evolutia relativ buna a economiei canadiene este explicata in principal de catre cererea interna, care a crescut cu 3% in 2011, dupa ce in 2010 avansul acesteia a fost de 4,5%.

Asa cum era de asteptat, avansul PIB din al patrulea trimestru este consecinta a unei activitati sporite in luna decembrie, care a accelerat cu 0,4% fata de luna precedenta dupa o evolutie pozitiva a sectorului productiei de petrol si gaze.

In ultimul trimestru al anului 2011 cresterea a fost determinata de expansiunea cererii de consum si de exporturi. Cerea interna finala a crescut cu 0,5%. In plus, investitiile de capital ale companiilor au sporit pentru cel de-al optulea trimestru consecutiv.

Comertul exterior a contribuit pozitiv la avansul PIB, datorita revenirii cereri din partea Statelor Unite, primul partener comercial al Canadei, in special in sectorul auto si in sectorul manufacturier. Exporturile, care au avut un avans de 3,8% in trimestrul trei, au incetinit in trimestrul patru, rata de crestere fiind de 1,1%.

Banca centrala a Canadei previzioneaza o crestere economica de 2% in anul 2012 si de 2,8% in 2013.