Comisia Europeana: Derapajul de deficit al Spaniei este "grav''
Derapajul este serios, grav, a subliniat purtatorul de cuvant, Amadeu Altafaj, adaugand totodata ca nu se poate propune nicio masura din partea Comisiei Europene, pana cand nu se va efectua ''o evaluare completa'' a situatiei finantelor publice spaniole.
Mariano Rajoy a anuntat vineri ca tinta de deficit bugetar al Spaniei va fi de 5,8% in acest an, fata de obiectivul initial de 4,4% si care viza o revenire in 2013 la nivelul maxim autorizat de catre UE, de 3%.
Oficialii institutiilor europene au avertizat ca vor fi intransigenti cu revenirea la deficitul de 3% din PIB in anul 2013.
''Pana in noiembrie anul trecut, ni s-a spus ca Spania este putin in afara obiectivului vizat'' de deficit de 4,4%, ''pe 30 decembrie 2010 ni s-a comunicat un derapaj major, de 2%, care apoi a crescut la 2,5%'' vineri, a subliniat Altafaj.
''Noi avem nevoie de cifre solide, validate, pentru a face o evaluare completa'' a situatiei inainte de a face recomandari statelor europene cu privire la cursul evenimentelor, a adaugat acesta.
Potrivit unor surse apropiate, Comisia Europeana este nemultumita de maniera in care acest derapaj bugetar a fost anuntat si sunt posibile sanctiuni impotriva Madridului.
Vineri, Mariano Rajoy nu a informat pe nimeni de intentia sa de a incalca Pactul de disciplina bugetara care a fusese semnat cu cateva ore inainte de 24 dintre omologii sai.
''Eu nu am informat presedintii si sefii de guvern pentru ca nu am avut de ce sa fac acest lucru. Este o decizie suverana, pe care noi, spaniolii, o vom lua'', a afirmat primul ministru in timpul conferintei de presa.
Ministrii de finante din zona euro trebuie sa analizeze primele cifre elementare ale bugetului spaniol in cadrul reuniunii Eurogrupului de luni, 12 martie, la Bruxelles.
Conform unor surse diplomatice, este imposibil sa se ceara Madridului sa revina la tinta de deficit bugetar de 4,4% in acest an, dupa ce deficitul public a explodat la 8,51% in 2011.

DEZBATERE VIDEO De la dosarul cu șină la smart city. Cum îmbunătățește tehnologia viața oamenilor - exemple concrete. Autorități: Fără o strategie națională, vom face proiecte haotice
Una dintre cele mai importante linii de tramvai din București, care face legătura între Băneasa și centru, stă închisă de 4 ani / Motivul: pe terenul unde întoarce tramvaiul sunt cereri de retrocedare
EXCLUSIV Proiectele imobiliare controversate care vor merge mai departe după ce Nicușor Dan a suspendat PUZ-urile sectoarelor. Miza cea mai mare e la sectorul 2
De ce nu poți să-ți plătești online taxele și impozitele la toate primăriile? Ministrul Teleman ar vrea amenzi pentru instituțiile care nu se înrolează în Ghișeul.ro
Conturul unui conflict militar Rusia - Ucraina, mai pronunțat ca niciodată: „Concentrarea de forțe rusești e mai mare ca în 2014. Nu excludem niciun scenariu, de la Putin ne putem aștepta la orice”
HARTĂ INTERACTIVĂ Autostrada „Moldovei” A7 Pașcani - Suceava - Siret: Variantele de traseu analizate oficial
La fel are probleme si Olanda !!!
"O surpriză pentru comunitatea europeană vine din partea Olandei, care a anunţat că deficitul bugetar va depăşi din nou, în 2013, pragul tolerat de zona euro. Liderii europeni au dat însă dovadă de puţină simpatie în privinţa problemelor Spaniei şi Olandei.
"Spania trebuie să respecte ţintele ce i-au fost date", a afirmat şeful Eurogroup Jean-Claude Juncker. Olanda s-a aflat până nu demult printre cei mai agresivi promovatori ai disciplinei bugetare, alături de Germania.
FMI, creditorul internaţional implicat în bailout-urile Portugaliei, Greciei şi Irlandei, i-a cerut Europei să ajute Irlanda să facă faţă eforturilor necesare salvării sistemului bancar. Costul monumental al salvării băncilor a împins Irlanda în 2010 să ceară ajutor financiar internaţional, primind de la UE şi FMI 67,5 miliarde de euro. FMI notează că reducerea cererii pentru exporturi şi a pieţei interne frânează revenirea economiei. Irlanda a surprins şi ea lumea politică internaţională anunţând că va supune unui referendum ratificarea pactului fiscal european. Irlanda a mai respins, prin plebiscit, Tratatul de la Lisabona.
Ministrul irlandez al protecţiei sociale Joan Burton decrie tratatul ca pe o încercare slabă de rezolvare a crizei bancare europene, menită să aline temeri mai degrabă politice, şi nu economice, şi care nu repară erorile de proiectare ale zonei euro, scrie The Independent.
PreşLituaniei Dalia Gribauskaite apreciază că tratatul lasă statelor semnatare spaţiu pentru ocolirea regulilor.
"Sunt sigură că ţările se vor grăbi să interpreteze diferit, de exemplu, regulile bugetare, metodologia, ce trebuie exclus", a declarat Gribauskaite pentru AFP.
De altfel, analiştii consideră că pactul are ca scop practic imediat asigurarea contribuabililor germani că regulile UE sunt respectate."
http://www.zf.ro/business-international/europa-si-a-semnat-condamnarea-la-deficit-bugetar-zero-prin-pactul-fiscal-impus-de-nemti-93695
Stii ce fain era in CAER? Numa' lapte si miere! Toate tarile erau frati - unii frati mai mari, altii mai mici.
Dragule, aderi la un grup sau o organizatie - iti asumi niste obligatii si te supui unui regulament. Iar grupul sau organizatia poate fi de la echipa de fotbal din cartier, provider-ul de internet, scoala la care-ti inscrii copilul, banca la care faci imprumut, CAER-ul, UE, Commonwealth-ul, UE, NATO sau ASEAN.
În perioada aia nu-ţi puteai "deschide" nimic, eventual doar o bere Bucegi, te puteai doar angaja undeva. Greşesc, la sfârşitul anilor 70 cred că-ţi mai puteai deschide un "Mic-Gros", o "Gospodina" sau "Mic atelier meşteşugăresc", semi-private. Altfel, nimic. Se întâmpla să fii dat afară de la Uzinele X din Timişoara, nu te puteai angaja nici la Serele Y din Sălaj dacă era ştanţat în CV-ul centralizat ceva ce nu era bine.
Şi tu vii să-mi spui mie, căpşunar de ani buni, că globalizarea şi capitalismul mă exploatează? Hai pe bune? Pot fi propriul meu patron, îmi pot alege exploatatorul, mă pot stabili în orice ţară vreau în funcţie de condiţii, impozite, salarii, pot sta cu burta la soare din economii sau lucra în trei job-uri.
De ce?
Din pacate, nu pt investitii sau cresterea productivitiatii in companiile de stat, nu.
Ci pentru pensii si salarii de bugetari, toate prea mari pt ce poate sustine economia spaniola reala.
In clar, Spania se va milogi iar pe pietele financiare sa ia bani cu dobanda pentru a-i da la milioane de bugetari si pensionari spanioli, pentru a sustine asistanatul social de masa, etc.
Cine va plati sumele imense luate pe datorie? Viitoarele generatii de spanioli, care se nasc deja sclavi ai creditorilor privati sau publici internationali.
Tratatul fiscal incearca sa oblige tarile UE (alea care vor) sa fie disciplinate financiar si fiscal, sa-si ajusteze cheltuielile la veniturile proprii.
Ai 100 de euro venit, atunci poti cheltui doar 100 euro, atat.
Majoritatea statelor UE si-au construit sisteme sociale monstruoase ca marime si cheltuiala, sisteme care le-au adus treptat in stare de quasi-faliment.
Vine Germania (si nu numai) si propune "munca si disciplina". Ei bine, pt unii europeni (greci, portughezi, spanioli, chiar francezi si italieni) e ca si cum i-ai injura de mama!
Si la noi in Romania, pentru unele categorii sociale sau minoritati conceptul de "munca" e exotic sau degradant, daca un premier le spune sa nu mai cerseasca sau sa nu mai astepte "sa vina ceva" sa le dea, atunci il insulta si vor "anticipate", in speranta ca "vine cineva" totusi si le mai da niste pomeni..
Daca nu incetam cat mai repede cu mentalitatea asta in Europa, civilizatia europeana se duce la groapa de gunoi a Istoriei, unde a ajuns nu demult si URSS-ul, tot un imperiu de asistanat social.