Derapajul anuntat la finalul saptamanii trecute de catre seful guvernului spaniol, Mariano Rajoy, cu privire la deficitul bugetar al tarii pentru anul 2012 este ''grav'', a precizat luni purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, citat de AFP.

Derapajul este serios, grav, a subliniat purtatorul de cuvant, Amadeu Altafaj, adaugand totodata ca nu se poate propune nicio masura din partea Comisiei Europene, pana cand nu se va efectua ''o evaluare completa'' a situatiei finantelor publice spaniole.

Mariano Rajoy a anuntat vineri ca tinta de deficit bugetar al Spaniei va fi de 5,8% in acest an, fata de obiectivul initial de 4,4% si care viza o revenire in 2013 la nivelul maxim autorizat de catre UE, de 3%.

Oficialii institutiilor europene au avertizat ca vor fi intransigenti cu revenirea la deficitul de 3% din PIB in anul 2013.

''Pana in noiembrie anul trecut, ni s-a spus ca Spania este putin in afara obiectivului vizat'' de deficit de 4,4%, ''pe 30 decembrie 2010 ni s-a comunicat un derapaj major, de 2%, care apoi a crescut la 2,5%'' vineri, a subliniat Altafaj.

''Noi avem nevoie de cifre solide, validate, pentru a face o evaluare completa'' a situatiei inainte de a face recomandari statelor europene cu privire la cursul evenimentelor, a adaugat acesta.

Potrivit unor surse apropiate, Comisia Europeana este nemultumita de maniera in care acest derapaj bugetar a fost anuntat si sunt posibile sanctiuni impotriva Madridului.

Vineri, Mariano Rajoy nu a informat pe nimeni de intentia sa de a incalca Pactul de disciplina bugetara care a fusese semnat cu cateva ore inainte de 24 dintre omologii sai.

''Eu nu am informat presedintii si sefii de guvern pentru ca nu am avut de ce sa fac acest lucru. Este o decizie suverana, pe care noi, spaniolii, o vom lua'', a afirmat primul ministru in timpul conferintei de presa.

Ministrii de finante din zona euro trebuie sa analizeze primele cifre elementare ale bugetului spaniol in cadrul reuniunii Eurogrupului de luni, 12 martie, la Bruxelles.

Conform unor surse diplomatice, este imposibil sa se ceara Madridului sa revina la tinta de deficit bugetar de 4,4% in acest an, dupa ce deficitul public a explodat la 8,51% in 2011.