​Grecia a imprumutat marti 1,137 miliarde de euro prin titluri de stat la 6 luni, la un randament de 4,8%, in usoara scadere fata de ultima emisiune similara, a anuntat agentia greaca de gestionare a datoriei publice, citata de AFP.

Aceasta emisiune de titluri vine intr-o perioada in care statele si pietele asteapta stabilirea participarii creditorilor privati la operatiunea de stergere a 107 miliarde de euro din datoria detinuta de acestia, operatiune lansata pe 24 februarie, in efortul de a iesi din ''mlastina'' supraindatorarii. Decizia finala este programata pentru joi seara.

Supravietuirea financiara a tarii a fost asigurata pana acum prin imprumuturile de la Uniunea Europeana si FMI.

Suma imprumutata marti a fost mai mare decat oferta initiala, prin care Grecia viza atragerea a 875 de milioane de euro, a precizat agentia in comunicat.

In ultima emisiune similara, tara a imprumutat pe 7 februarie 812 milioane de euro, la un randament de 4,86%. Privata de accesul pe piete pentru finantarea pe termen mediu si lung din anul 2010, de la inceputul crizei datoriilor, Grecia nu mai are dificultati sa imprumute resurse, de doua ori pe luna, prin intermediul titlurilor de stat pe termen scurt.

Zona euro a aprobat o noua linie de credit de 130 de miliarde de euro pana in anul 2015, pe langa cele 110 miliarde acordate in 2010, dupa o operatiune reusita de restructurare a datoriei statului elen detinuta de banci si de fondurile private de investitii.