"Era foarte greu pentru noi sa "citim" in decembrie 2008 ca economia se va duce de la +8 la -7. Asta nu am vazut, trebuie sa recunoastem. De-a lungul timpului, in 2009 ne-am dat seama ca recesiunea o sa fie foarte profunda. Norocul a fost ca prognozele pe care le-am facut cu Fondul si Comisia - si care aratau o contractie de -10% - nu s-au indeplinit. Economia a inceput sa se corecteze in 2010 si apoi a venit acel soc al corectiei fiscale", a declarat viceguvernatorul BNR Cristian Popa la un seminar organizat la sediul Bancii Centrale.

Cristian PopaFoto: Agerpres

Potrivit acestuia, daca Romania nu tintea inflatia si se afla la varful unui ciclu de crestere extrem de puternic, chiar nesustenabil, cu o bula speculative imobiliara in formare daca nu chiar declansata, ar fi facut o politica mai putin performanta in sensul mentinerii stabilitatii. "Am avut constrangeri foarte mari care au afectat nu doar masa monetara", a mai spus oficialul BNR.

BNR a fost in repetate randuri criticata ca a negat faptul ca Romania se va confrunta cu o perioada de recesiune, iar criza mondiala nu va afecta Romania in mod direct.