Creditorii privati care s-au pronuntat deja pentru preschimbarea datoriilor grecesti nu reprezinta pentru moment decat 39,3%, respectiv 81 de miliarde de euro, din suma totala vizata de aceasta operatiune, a anuntat miercuri Institutul Finantelor Internationale (IIF), citat de AFP.

Data limita pentru preschimbarea titlurilor este fixata pentru joi, ora 21,00 (20,00 GMT). Preschimbarea vizeaza 206 miliarde de euro detinute de creditorii privati (banci, fonduri de investitii, asiguratori etc...). In total, datoria Greciei depaseste 350 miliarde de euro.

Grecia a anuntat ca nu va proceda la preschimbare daca rata de participare nu atinge cel putin 75% din datoria detinuta de creditorii privati.

Daca acest prag este atins, ar putea constrange, pe baza clauzei de actiune colectiva, toti creditorii privati sa se supuna preschimbarii.

Pana astazi, nicio institutie financiara din afara Greciei care detine o cota semnificativa din datoriile grecesti nu a anuntat oficial ca intra in acest program.

Mai multe mari banci, asiguratori si fonduri de investitii nu si-au anuntat inca in mod public decizia.

IIF, care reprezinta principalele institutii financiare mondiale, afirma ca aproximativ 30 de banci, asiguratori si fonduri de investitii au anuntat ca sustin acest plan.

Este vorba in principal de societati europene, la care se adauga societatea americana de gestiune Greylock Capital Management si asiguratorul american Metlife.