Rata inflatiei din China a ajuns la cel mai scazut nivel din ultimul an si jumatate, pe fondul scaderii cererii de noi imprumuturi, productiei industriale si a vanzarilor din comert, informeaza Bloomberg. Acest lucru poate oferi guvernului mai mult spatiu de relaxare a politicii monetare.

Preturile de consum au crescut cu 3.2 procente in februarie fata de aceeasi perioada a anului trecut, a anuntat Biroul National de Statistica din China.

Imprumuturile in moneda locala au fost de 113 miliarde de dolari in februarie. Productia industriala a crescut cu 11.4% in ianuarie si februarie cumulat, in timp ce vanzarile din comert au crescut cu 14.7%.

Institutia financiara Citigroup a afirmat ca o reducere a rezervelor minime obligatorii din partea bancii centrale chineze poate veni in aceasta luna, iar guvernul va avea mai mult spatiu de crestere a salariilor si de relaxarea a controlului preturilor la energie si apa.

"Cifrele publicate vineri, care arata vanzari in comert surprinzator de mici si o incetinire a productiei, indica ca economia va 'ingheta' in acest trimestru la 8 procente sau mai putin. Datele din aceasta luna pot arata o continuare a incetinirii, daca guvernul esueaza in reducerea rezervelor minime obligatorii", a afirmat Ding Shuang, economist al Citigroup in Hong Kong.

Vanzarile de locuinte din China au avut un declin de 25% in primele doua luni ale anului, dupa ce guvernul a decis sa mentina restrictiile din sectorul imobiliar, arata datele publicate vineri.

Cresterea economiei Chinei a fost moderata in ultimele patru trimestre, pe fondul crizei datoriilor suverane din Europa, care a dus la scaderea cererii de import, si odata cu limitarea creditarii si a achizitiilor de locuinte din partea guvernului.