Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Proiect: Eliminarea tarifelor reglementate la energia electrica se va face in 6 pasi pentru consumatorii industriali si in 10 pasi pentru consumatorii casnici

Eliminarea tarifelor reglementate la energia electrica se va face in 6 pasi pentru consumatorii industriali si in 10 pasi pentru consumatorii casnici. Proiectul de lege privind eliminarea tarifelor reglementate la energia electrica va fi aprobat de Guvern luna aceasta, urmand sa fie trimis Parlamentului in regim de urgenta. Tarifele reglementate la consumatorii industriali vor fi eliminate treptat din luna septembrie 2012 pana in ianuarie 2014, potrivit unui proiect de calendar obtinut de HotNews.ro. La consumatorii casnici, acest proces va incepe in iulie 2013 si va fi finalizat in decembrie 2017. Potrivit calendarului, la consumatorii industriali, eliminarea tarifelor reglementate se va face in 6 pasi, iar la consumatorii casnici in 10 pasi. Eliminarea treptata a tarifelor reglementate inseamna cresterea progresiva a cantitatii de energie livrate pe piata libera catre consumatori, insa acest lucru nu insemna ca si preturile vor creste cu acelasi nivel. Potrivit proiectului, calendarul urmeaza sa fie aprobat pana pe 31 martie printr-un memorandum al Guvernului. De asemenea, eliminarea treptata a preturilor reglementate este insotita de un program de masuri suplimentare care sa duca la cresterea concurentei si a transparentei pietei. Una dintre acestea este identificarea consumatorilor vulnerabili. Autoritatile statului (Guvern, Parlament, Ministerul Finantelor, Ministerul Economiei, Ministerul Muncii, ANRE) trebuie sa stabileasca pana in septembrie 2012 care sunt categoriile de consumatori vulnerabili si sa identifice metodele de protejare a acestora.

Rata anuala a inflatiei a atins in februarie un nivel minim record, ajungand la 2,59%

Rata anuala a inflatiei a atins in luna februarie un nivel minim record, ajungand la 2,59%. Fata de luna precedenta, preturile au crescut cu 0,64%, potrivit unui comuniat al Institutului National de Statistica. Preturile marfurilor alimentare au crescut cu 1,2%, in timp ce preturile marfurilor nealimentare au avut o crestere fata de luna ianuarie de 0,4%. In acelasi timp, preturile serviciilor au crescut cu 0,1%. Pe categorii de produse, fata de luna precedenta, cea mai mare crestere a fost a preturilor reglementate (0,78%), urmate de combustibili (0,63%), in timp ce bauturile alcoolice si tutunul au avut o crestere a preturilor de 0,59%.

Uniunea Europeana cere facilitarea confiscarii activelor gruparilor criminale

Comisia Europeana a facut luni o propunere de consolidare a legislatiei privind facilitarea confiscarii banilor, proprietatilor sau a masinilor de lux care apartin gruparilor criminale si mafiote din Europa. "Trebuie sa lovim criminalii acolo unde ii doare, adica atacand banii", a declarat comisarul european pentru afaceri interne. De asemenea, "trebuie sa recuperam castigurile acestora pentru a le reinjecta in economia legala, in aceste vremuri de criza", mai spune oficialul european. In prezent, sumele recuperate sunt "modice" in comparatie cu profiturile imense generate de activitatile ilegale obtinute din traficul de stupefiante, contrafacere, trafic de persoane si de arme de mic calibru, subliniaza Comisia Europeana. Bruxelles-ul inca nu are o estimare a veniturilor generate de crima organizata in cadrul UE. ONU a evaluat ca, in anul 2009, valoarea acestora se ridica la nivel mondial la 2.100 miliarde de dolari, aproximativ 3,6% din PIB-ul global.