S-a decis: Avem 5,55 milioane de pensionari, in usoara scadere. Ce inseamna asta pentru sistemul de pensii?

de Dan Popa     HotNews.ro
Miercuri, 14 martie 2012, 10:07 Economie | Finanţe & Bănci


Numarul mediu de pensionari din Romania la finalul anului trecut a fost, potrivit calculelor INS, de 5,555 milioane persoane, in scadere cu  106.000 persoane fata de ultimul trimestru din 2010 si cu 21.000 persoane fata de trimestrul III 2011. Pensia medie lunara a fost in trimestrul IV 2011 de 760 lei, mai mare cu 5,4% fata de acelasi trimestru al anului precedent si cu 0,3% fata de trimestrul III 2011, mai arata Statistica.

Pensionarii de asigurari sociale detin ponderea majoritara (99,9%) in numarul total de pensionari, iar dintre acestia, pensionarii de asigurari sociale de stat reprezinta 85,3% in totalul celor de asigurari sociale.
Pensia medie de asigurari sociale de stat a fost de 777 lei in trimestrul IV 2011, cu diferente mari intre zonele geografice, diferentele dintre valoarea minima si cea maxima depasind 350 de lei (623 lei in judetul Giurgiu fata de 979 lei in Municipiul Bucuresti).Dupa sistemul de pensionare, cea mai mare valoare a pensiei medii lunare (1907 lei) s-a inregistrat pentru sistemul asigurarilor sociale-avocati, iar cea mai mica valoare, respectiv 312 lei a revenit pensionarilor din fostul sistem de asigurari sociale pentru agricultori.

Pe categorii de pensii, numarul pensionarilor pentru limita de varsta a fost preponderent (71,0%) in cadrul pensionarilor de asigurari sociale.
Pensionarii cuprinsi in categoriile de pensii - anticipata si anticipata partial - au reprezentat 2,4%, numarul lor fiind mai mic cu doua mii de persoane fata de acelasi trimestru al anului precedent.
Indicele pensiei medii reale pentru trimestrul IV 2011, fata de trimestrul precedent, calculat ca raport intre indicele pensiei nominale si indicele preturilor de consum a fost de 99,6%.

Numarul total al beneficiarilor prevederilor OUG nr.6/2009 privind instituirea pensiei sociale minim garantate (actual - indemnizatie sociala), in trimestrul IV 2011, a fost de 619.600 persoane, din care:
 •  418.700 persoane din sistemul asigurarilor sociale de stat, reprezentand 8,8% din totalul pensionarilor din aceasta categorie;
 • 200.900 mii persoane din randul pensionarilor proveniti din fostul sistem pentru agricultori, reprezentand 30,6% din totalul acestora.
Populatia Romaniei ar putea ajunge  in anul 2030 la 19,2 milioane locuitori, ceea ce ar insemna un recul de 4 milioane fata de inceputul anului 1990 si de 2,2 milioane fata de 1 ianuarie 2011. In 2030, varsta standard de pensionare va ajunge la 65 de ani atat pentru barbati, cat si pentru femei. Cele 5,7 milioane de pensionari de  la inceputul anului 2011 reprezinta 27% din populatia tarii. Pentru sistemul public de pensii, mai proasta veste nici ca se putea. Vezi cum va evolua pe ani si grupe de varsta numarul pensionarilor si mai ales, care este generatia care peste 10 ani va depune efortul financiar pentru ca acestia sa beneficieze de pensie.
 • Cateva constatari, pentru inceput. Potrivit claculelor INSSE, imbatranirea populatiei va continua, cu intensitati diferite. "Populatia in varsta de 65 ani si peste va creste la nivel national de la 3,2 milioane persoane in anul 2010 la peste 5,1 milioane in anul 2050. In mai putin de doua decenii, fiecare al 5-lea locuitor al Romaniei va intra in categoria "varstnicilor". Va creste intr-un ritm foarte intens populatia de peste 80 ani, ponderea ei in totalul populatiei varsnice. Va creste cererea pentru ingrijirea institutionalizata pentru persoanele varstnice de peste 80 ani", a explicat presedintele INS, Vergil Voineagu.

Situatia din Romania nu este singulara, ea regasindu-se la nivelul majoritatilor statelor europene. Sistemele publice de pensii din tarile Uniunii Europene se ajusteaza sever, sistemele finantate public (de tip pay-as-you-go) aratandu-si limitele in transferurile inter-generationale prin intermediul deficitelor.

Imbatranirea populatiei s-a declansat mai tarziu in Romania pentru ca si reculul natalitatii a inceput cu un decalaj. Nivelul  procesului a fost, si mai este inca, mai redus dar viteza este mai ridicata, pe fondul scaderii rapide si masive a natalitatii in anii 1990-1994 si mentinerii acesteia la o valoare mica in anii urmatori (scaderea a fost mai rapida si mai profunda in Romania).
In felul acesta, decalajul  este in reducere", explica Vasile Ghetau, de la Institutul National de Cercetari Economice al Academiei Romane. Potrivit acestuia, scaderea natalitatii a dus la o scadere a numarului populatiei tinere si prin urmare la o crestere a ponderii populatiei varstnice. In acelasi timp, din anii 70 incoace am observat o reducere mai putin intense a mortalitatii populatiei tinere fata de incetinirea mortalitatii populatiei varstnice. Pe langa acest lucru, mai trebuie luata in calcul migratia, care a avut o importanta foarte consistenta.


 • Romania- unde suntem?
Reculul natalitatii dupa 1989 si mentinerea ei la o valoare scazuta a avut si are avantaje economice si pentru individ/cuplu si pentru societate. Aceasta natalitate scazuta va schimba insa dramatic structura pe varste a populatiei si costurile vor aparea dupa 2025, cand la varstele avansate se vor afla generatiile mari dinainte de 1990 iar populatia in varsta de munca va fi compusa din generatii mai mici nascute dupa 1989. Aceste generatii vor plati pretul declinului demografic si al accelerarii imbatranirii demografice.

O redresare a natalitatii este singura schimbare care ar putea diminua pe termen lung viteza procesului de imbatranire. O astfel de evolutie va duce insa ￯ pentru un numar buni de ani - nu la reducerea raportului total de dependenta, ci la cresterea sa, prin raportul de dependenta al tinerilor.

Tarile vor trebui sa aloce din ce in ce mai multe resurse pentru o populatie varstnica in crestere a proportiei  si a raportului sau fata de populatia in varsta de munca. Sistemele actuale de securitate sociala, sisteme nascute in secolul al 19-lea si perfectionate in timp, par depasite de amploarea evolutiilor viitoare. Ramane de vazut care vor fi solutiile viitorului.

Cheltuielile de la buget cu pensiile se estimeaza sa creasca cu 40% mai repede decat PIB-ul in perioada 2010-2060, in medie, atat in OECD cat si in UE27. Doar doua tari - Estonia si Polonia - se asteapta la o reducere substantiala a cheltuielilor. In cinci tari, cheltuielile privind pensiile sunt de asteptat sa se dubleze. In Grecia si Luxemburg, acestea vor depasi 20% din PIB pana in 2060.
 • Pensiile- cazul Japoniei
Conditiile de calificare. La japonezi, te poti pensiona dupa ce ai  contribuit minim 25 de ani la sistemul de pensii. In mod normal, contributia ar trebui sa fie de 40 de ani.  Pensia medie in anul 2008 a fost JPY 792.100 pe an (echivalent 7000 euro), ceea ce corespunde la 15,8% din salariul mediu. Persoanele in varsta sunt acoperite de schema generala de asistenta sociala.

Perioada platita de stat pentru a creste un copil a fost extinsa de la unu la trei ani. In cazul in care copiii suplimentari sunt nascuti in timp ce ai grija de un copil, aceasta perioada se prelungeste pana cand ultimul copil ajunge la 3 ani. Daca parintii aleg sa lucreze part-time in acest interval, contributiile sociale se calculeaza in baza castigurilor actuale, dar pensiile vor fi calculate pe baza castigului full-time anterioare.

Somerii pot fi scutiti de la plata integrala a contributiilor pe trei niveluri- trei sferturi, o jumatate sau un sfert din contributii, in functie de veniturile gospodariei. O singura persoana cu veniturile din anul precedent de sub 570.000 de JPY este scutita total de la plata oricarei contributii. Persoanele cu venituri mai mici  de 930.000 JPY platesc un sfert din contributii, cei cu venituri mai mici decat JPY 1.410.000 vor achita jumatate din contributiile iar cele cu venituri sub 1.890.000 JPY achita trei sferturi din contributii. Pentru perioadele de scutire totala, oamenii au dreptul la o treime (dupa aprilie 2009, o jumatate) din pensia de baza si pentru perioada cu un sfert de cotizare, de o jumatate (dupa aprilie 2009, la cinci-optimi) din pensia de baza.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5073 vizualizari

 • 0 (4 voturi)    
  doar o suta de mii ? (Miercuri, 14 martie 2012, 10:29)

  ginel oboreanu [anonim]

  inseamna ca reforma n'a fost dusa la bun sfarsit.

  oricum, pensionarii s'au imputinat mai bine ca bugerarii...

  acum inteleg cum e cu traitul bine.

  la anul dupa ce vor mai pleca vreo doua sute, poate dau si o marire. din economii...
  • +2 (4 voturi)    
   dar (Miercuri, 14 martie 2012, 11:16)

   dar [anonim] i-a raspuns lui ginel oboreanu

   dar ce m-as bucura sa fie disponibilizati pe capete! astazi e plin de bugetari, mai ales in administratie, care nici nu stiu, nici nu vor sa invete cum se porneste un calculator. care ar putea face, automatizat, treaba a cel putin douazeci de arhivari. mai platim mult niste oameni agatati de sinecuri si care confunda serviciul cu un fel de asistenta sociala ca "sa manance si el o paine"? o paine, dar o mananca de pe spinarea mea si a copiilor mei!
   • +2 (2 voturi)    
    asta.. (Miercuri, 14 martie 2012, 12:13)

    catalin_mattei [utilizator] i-a raspuns lui dar

    daca s-ar fi facut reforma cu adevarat asta s-ar fi intamplat. Informatizarea serviciilor publice si perfectionarea functionarilor ramasi ar fi dus la eficientizarea muncii in aceste servicii.. din pacate s-a reusit doar economisirea unor sume ( nici alea f mari) prin disponibilizarea unor persoane.. stam mai mult la cozi caci sunt mai putini functionari care ne servesc si care fac ce faceau si acum 3-4 ani ... Am incercat sa platesc impozitele direct prin internet.. nu am cum caci nu stiu cat am de plata: nici nu am primit informare scrisa si nici nu pot intra intr-un sistem unic si pe baza unui cod ( CNP de exemplu) sa vad cat datorez.. asa ca dupa multe luni ( ani chiar) de reforma voi merge la taxe si impozite si voi sta iar la coada ca sa platesc niste bani.. halal reforma!
  • 0 (0 voturi)    
   ce ce nu sunteti (Joi, 15 martie 2012, 8:56)

   ginel oboreanu [anonim] i-a raspuns lui ginel oboreanu

   de acord, d'lor utilizatori ?
   ca s'au imputinat pensionarii, numai cu o suta de mii intr'un an, sau ca ar merita si ei o majorare la pensie, din economiile realizate ?
   daca reforma se adanceste, la anul se va raporta o scadere de 200 de mii la pensionari.
   si o crestere de o suta de mii la bujetari. :)

   cat despre, ghiseisti, baietii de mai jos au zis bine.
  • 0 (0 voturi)    
   mesaj (Duminică, 18 martie 2012, 21:32)

   anonim [anonim] i-a raspuns lui ginel oboreanu

   D ce nu apar in statisticii pensionarii de boala,de urmas si cei cu pensii speciale?Avem trei sisteme de pensii?
 • +1 (1 vot)    
  PT ROMANIA NU E VALABIL (Miercuri, 14 martie 2012, 11:13)

  gogu [anonim]

  "Tarile vor trebui sa aloce din ce in ce mai multe resurse pentru o populatie varstnica in crestere a proportiei si a raportului sau fata de populatia in varsta de munca."

  cei care ies acum la pensie nu mai au vechime completa in munca, deci pensiile vor fi mult diminuate, pt oamenii obisnuiti si asa va fi inca 30-40 de ani.
  Singura problema este cu pensiile speciale, care toate sunt super intregi, deh, vechime necesara usor de realizat + 80% din venitul brut pe ultima luna...
  E foarte posibil ca foarte curand suma pensiilor speciale sa depaseasca suma pensiilor obisnuite.
 • 0 (0 voturi)    
  Bun articol (Miercuri, 14 martie 2012, 11:17)

  hot news [utilizator]

  multumim
 • 0 (2 voturi)    
  Pensia la stat e o mare prostie (Miercuri, 14 martie 2012, 11:32)

  Matusalem [anonim]

  Ea reprezinta doar un mijloc de manipulare (mita) pentru categoriile "speciale" si pentru prostime in campania electorala. Nu are nici un fundament economic. Calculele referitoare la evolutia numarului pensionarilor din Romania sint doar niste statistici complicate si inutile pentru economistii din orice guvern.
  • -1 (3 voturi)    
   ??? (Miercuri, 14 martie 2012, 12:19)

   catalin_mattei [utilizator] i-a raspuns lui Matusalem

   ce intelegi prin pensie la stat? In ceea ce priveste sistemul privat de pensii daca te vei informa vei vedea ca sunt foarte putine statele in care acesta domina.. am incercat sa merg pe pilonul III de pensii la noi in Romania si am constatat ca as castiga mai mult daca as face depozite bancare decat sa cotizez la asa ceva...
  • -1 (3 voturi)    
   Pensia privata (Miercuri, 14 martie 2012, 12:24)

   Observer [anonim] i-a raspuns lui Matusalem

   Foarte bine, inscrie-te numai la un fond privat de pensii, care sa dea faliment sau sa se care cu banii exact cand iesi tu la pensie, iar statul sa-si ia mana de pe tine.
   • +3 (3 voturi)    
    Sa platesti pensiile securistilor e mai bine? (Miercuri, 14 martie 2012, 13:52)

    Pogea [anonim] i-a raspuns lui Observer

    Prefer sa pierd banii investiti de mine intr-un fond de pensii sau orice altceva imi mai trece prin cap decit sa platesc pensionarii speciali, anticipati care la rindul lor nu au contribuit cu nimic la fondul de pensii de stat dar care asteapta o pensie mare pina crapa din banii mei. Mi se pare normal sa-ti stringi tu singur banii pentru pensie. Statul este cel mai prost administrator al banilor si poate schimba regulile cum vrea. Normal este ca sa contribuii la fondul de "stat" cu o suma fixa, egala pentru toata lumea, care sa-ti asigure un nivel minim de trai cind iesi la pensie. Daca vrei mai multi bani ii pui la ciorap cit muncesti. Prefer ca statul sa-si ia mina de pe mine si cind imi cere si cind imi da. Am ajuns ca in comunism: fiecare da dupa posibilitati si fiecare primeste dupa nevoie "speciale".
    • 0 (0 voturi)    
     PENSII SPECIALE (Miercuri, 14 martie 2012, 14:50)

     ionica [anonim] i-a raspuns lui Pogea

     crezi ca daca alegi pensie privata, dispar pensiile speciale?
     Mai degraba vei fi unul din cei 4 milioane de pensionari asistati de stat - prin calculul pensiei tale vei fi nevoit sa accepti pensia sociala minim garantata + 1 milion de pensii speciale, pt care statul va fi nevoit sa se imprumute.
     • 0 (0 voturi)    
      Rationament corect (Miercuri, 14 martie 2012, 18:09)

      Pogea [anonim] i-a raspuns lui ionica

      Pensiile speciale ramin pensii speciale care trebuie platite de fraieri fie ca vor din CAS, fie ca nu vor adica din imprumuturi. Daca eu accept pensia minima desi plateam CAS, ei de ce nu ar accepta desi nu au platit CAS? Simplu : popor de sclavi.
  • +1 (1 vot)    
   pensia privata e o solutie? (Miercuri, 14 martie 2012, 12:50)

   gicu [anonim] i-a raspuns lui Matusalem

   pesia privata este o suma de bani pe care o depui la" CEC" si pe care speri sa o iei inapoi, in rate sau deodata, actualizata cu inflatia ( imposibil), daca nu da faliment fondul ( f posibil) si care sa acopere cheltuielile de hrana, utilitati, medicamente, etc, cat timp mai traiesti dupa pensionare ( imposibil in 99% din cazuri- valabil pt 1%, adica cei care crapa imediat)
   • 0 (0 voturi)    
    Nu e chiar asa (Joi, 15 martie 2012, 9:06)

    Nemessiss [utilizator] i-a raspuns lui gicu

    Pentru pensia privata nu depui bani la CEC. II dai acestui fond de pensii si ii spui cum sa ii investeasca pentru tine, fie in binuri de trezorerie fie in actiuni. Acum dupa gustul fiecaruia riscul e mai mare sau mai mic. Eu unul am optat pentru o pensie provata in afara de ceea ce ia statul pentru ca am considerat ca fiind in putere pot economisi si pentru cand nu voi mai putea lucra. Totusi exista multe instrumente de economisire. Nu te opreste nimeni sa pui bani la CEC(mai recuperezi din inflatie) sau chiar la ciorap, sau, de ce nu, direct in actiuni la o firma. Pe mine ma enerveaza ca toata lumea se plange dar nu se gandeste nimeni sa faca si altceva decat fac restul. Eu unul nu am tata de multi bani incat sa economisesc masiv, dar 200-300 lei pe luna sa ii pui deoparte nu mi se pare un capat de tara. Decat sa platesc rate luate cu buletinul am preferat sa ma lipsesc de unele chestii (am preferat sa nu fiu la moda) da' totusi sa imi pot asigura existenta cand nu voi mai putea munci fara sa stau cu mana intinsa la stat
    • 0 (0 voturi)    
     CEC era intre ghilimele (Joi, 15 martie 2012, 12:02)

     gicu [anonim] i-a raspuns lui Nemessiss

     pt a explica mecanismul pensiei private...
     Strangi o suma de bani si apoi speri ca fondul sa ti-o investeasca bine ( prea putin probabil in Romanica) si s-o primesti inapoi, indexata cu inflatia si chiar in castig dupa o investitie corecta.
     Mai degraba Fondurile profita pe 20-30 de ani pana cand incep sa plateasca pensiile - inchiriaza spatii, platesc personal, chiar si prime, nu?
     Si apoi constata ca s-au dus toti banii.
 • +3 (3 voturi)    
  observatie (Miercuri, 14 martie 2012, 12:30)

  Observer [anonim]

  Daca s-ar sista pensionarile anticipate la varste "fragede" si s-ar verifica la sange pensiile de boala si handicapatii, s-ar reduce pensionarii cu cel putin 25%. Dar, am senzatia ca nu se doreste asta si nu s-a dorit nici sub alte guvernari. Poate pentru a masca un somaj mai mare decat cel oficial?
 • 0 (0 voturi)    
  pensie japonia (Miercuri, 14 martie 2012, 16:03)

  sebas90 [utilizator]

  pensia medie in japonia nu are cum sa fie 7000 de euro,,,cred ca e vb de 700...mai ales ca e 15.8% din salarul mediu,,e absurd..
  • 0 (0 voturi)    
   7000 de euro pe AN... (Miercuri, 14 martie 2012, 17:09)

   Ritzi Pitzi [utilizator] i-a raspuns lui sebas90

   Deci vreo 600 euro pe luna, iar salariul mediu ar fi de vreo 3600 euro pe luna.
 • 0 (0 voturi)    
  E usor confuz studiul... (Joi, 15 martie 2012, 14:11)

  Dan T [anonim]

  Studiul asta preconizeaza ca in 2030 populatia va fi de 19,2 milioane, in scadere cu 4 milioane fata de 2011. Asta inseamna ca baza de la care se pleaca este total eronata, avand in vedere ca e 2012 si deja mai sunt doar 19,0 milioane in tara iar daca punem la socoteala exodul tinerilor si reducerea pe cale naturala a nr de pensionari, ajungem ca in 2030 sa asteptam o populatie de maxim 17 milioane si o scadere insemnata a numarului de pensionari, desi aceasta scadere nu va putea depasi scaderea accentuata a numarului celor aflati in campul muncii care sa plateasca bani pentru sitemul de pensii. Daca acum sunt doar 4 milioane care muncesc si nu incep dintr-o data romanii sa toarne copii in urmatorii 2-3 ani, probabil atunci vor mai fi la vreo 3 milioane care mai prefera sa munceasca legal in Romania.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by