Consiliul Director al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a adoptat o noua strategie pe trei ani pentru Romania, bazata pe faptul ca, in ciuda semnelor modeste de redresare economica din 2011, bazata pe o recolta bogata si pe exporturi, perspectivele macro-economice pe termen scurt pentru tara noastra "raman nesigure in lumina turbulentelor din zona euro si de pe pietele mondiale", se arata intr-un document remis HotNews.ro.

Citeste aici documentul integral.

"Chiar daca Romania este o tara cu o tranzitie avansata si stat membru UE, in anii urmatori ea va continua sa se confrunte in anumite sectoare cu dificultati insemnate generate de tranzitie", se mai arata in document. Printre dificultatile majore de tranzitie care pot fi abordate cu sprijin si asistenta financiara din partea BERD se numara urmatoarele:

  • Data fiind incertitudinea economica si financiara la nivel global care continua sa se resimta, stabilitatea sectorului financiar este inca in pericol. Sunt de asemenea necesare masuri de dezvoltare suplimentare in domenii precum cel al leasingului, asigurarilor si cel al pietelor locale de capital.
  • Este necesara dezvoltarea sectorului infrastructurii nationale, cu precadere a drumurilor si, acolo unde e posibil, introducerea investitiilor din sectorul privat prin intermediul concesiunilor/ parteneriatelor public-private si a privatizarii operatorilor de transport. In cadrul multor operatii de infrastructura (in domenii precum cele ale apelor, deseurilor, drumurilor, cailor ferate, incalzirii centralizate etc.) este necesara imbunatatirea eficientei de operare si reducerea dependentei fata de subventiile si finantarile de stat.
  • O parte insemnata a sectorului energetic al Romaniei este in continuare detinuta de stat si trebuie sa fie restructurata si/sau privatizata, in vederea stimularii investitiilor si promovarii eficientei. In ciuda imbunatatirilor din ultimii ani, Romania este inca o economie bazata pe consum intensiv de energie si trebuie sa inregistreze progrese suplimentare in ceea ce priveste trecerea la o economie eficienta si cu un nivel redus de emisii de carbon.
  • Avand in vedere faptul ca Romania este o economie bazata pe consum, este importanta introducerea de noi produse si procese in sectoare precum cel de productie si cel agroindustrial, atat in cadrul companiilor autohtone cat si in al celor detinute de entitati straine. Perspectivele viitoare de crestere depind de asemenea de dezvoltarea competitivitatii, cresterea capacitatii de export, productia interna destinata substituirii produselor de import si de ameliorarea mediului de afaceri, in scopul atragerii mai multor investitii straine intr-un mediu din ce in ce mai competitiv.

Dintre activitatile BERD in Romania:

In 2011, Banca a sindicalizat un imprumut pentru Raiffeisen Bank Romania, prima sindicalizare acordata unei banci romanesti dupa 2008. In afara de aceasta, in anul 2010, s-au acordat imprumuturi sucursalelor a patru banci grecesti, iar Banca si-a majorat capitalul in cadrul Bancii Transilvania, al Bancii Romanesti si al ProCredit (banca pentru micro-creditare). Banca a continuat sa sprijine fondurile de capital privat si pe cele de tip mezanin care vizeaza efectuarea de investitii in Romania. Printre proiectele semnate, o tranzactie demna de a fi mentionata o reprezinta primul fond din regiune care vizeaza societatile comerciale aflate in dificultate.

In plus, in anul 2011, Banca a finalizat primul sau angajament catre un fond de proiecte PPP "greenfield" in infrastructura, axat pe dezvoltarea si administrarea activelor de infrastructura "greenfield" pe termen lung din tarile de operare ale Bancii, state membre ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD), inclusiv Romania. In urma mai multor schimbari ale infrastructurii financiare, Banca a lansat emisiunea sa inaugurala de obligatiuni denominate in lei romanesti noi in valoare de 115 milioane, in luna februarie 2009.

Infrastructura: Investitiile din cadrul sectorului national al transporturilor nu s-au materializat datorita retragerii Bancii de la finantarea proiectelor suverane si a faptului ca, pana in prezent, nu exista parteneriate public-private (PPP-uri) in Romania, in pofida eforturilor Bancii de a sustine proiectul de concesiune pentru autostrada A3 Comarnic- Brasov prin intermediul efectuarii unei evaluari a impactului de mediu. Cu toate acestea, Banca a semnat 22 proiecte de infrastructura municipala in perioada 2008-2011 si a stabilit un proiect cadru pentru acordarea de cofinantare in valoare de pana la 200 milioane euro pentru proiecte din sectorul alimentarii cu apa si a tratarii apelor reziduale din Romania, in completarea finantarilor provenind din fondurile de coeziune ale UE.

Pana in luna decembrie 2011, au fost semnate o serie de opt imprumuturi BERD, cu o valoare totala de 139 milioane euro, care au mobilizat fonduri UE in valoare de 788 milioane euro. In afara de aceasta, s-a elaborat un proiect cadru in valoare de pana la 300 milioane euro pentru proiecte de infrastructura urbana, prin introducerea Contractelor de administrare si intretinere a drumurilor pe baza de performanta. Anul trecut, Banca a semnat unul dintre primele imprumuturi care vizeaza egalitatea de sanse intre femei si barbati acordat Primariei din Sfantu Gheorghe, in cadrul caruia au fost avute in vedere aspecte legate de pavarea spatiilor pietonale si asigurarea iluminatului public in scopul sporirii nivelului general de siguranta si securitate.

Sectorul energetic: Pe parcursul perioadei ultimei strategii, Banca a semnat cu succes o serie de tranzactii importante si puternic mediatizate in cadrul sectorului energetic, atat in sectorul public cat si in cel privat, in special in domeniul generarii de energie electrica. In momentul de varf al crizei financiare, Banca a sindicalizat un imprumut (150 milioane euro, din care BERD a finantat 80 milioane euro), in scopul modernizarii si reabilitarii termocentralei, pe baza de lignit, Turceni, in vederea indeplinirii conditiilor de mediu impuse de UE. Banca si Banca Europeana de Investitii (BEI) au acordat fiecare cate un imprumut in valoare de 200 milioane euro pe baza de gaze naturale cu o capacitate de 860 MW. Aceasta va fi una dintre putinele centrale electrice private din Romania si va reprezenta 8-9% din capacitatea energetica a Romaniei. Banca a pus de asemenea la dispozitia societatii Petrom un imprumut sindicalizat, in vederea sustinerii modernizarilor de mediu si a celor legate de eficienta energetica.

Sustinerea cresterii sectorului antreprenorial in Romania este una din prioritatile Bancii in noua strategie. BERD va incuraja investitiile directe de capital strain in sectorul corporativ si va spijini firmele locale, atat prin investitii directe cat si prin intermediul fondurilor private de capital, punand accent pe sectoarele cu valoare adaugata, cum ar fi industria, agricultura si noile tehnologii.

BERD intentioneaza sa isi extinda activitatea in sectorul infrastructurii municipale, facilitand aplicarea principiilor comerciale, competitia si implicarea sectorului privat in serviciile publice de transport si municipale. In acest sens, Banca va lucra indeaproape cu autoritatile romane pentru a cauta oportunitati de cofinantare a fondurilor structurale ale Uniunii Europene.

In sectoarele de infrastructura si energie, operatiunile Bancii se vor concentra pe consolidarea securitatii energetice a Romaniei si vor ajuta in privatizarea companiilor de stat. BERD va promova, de asemenea, tranzitia catre o economie cu emisii scazute de dioxid de carbon, prin investitii in energiile regenerabile.

"BERD continua sa sustina Romania in implementarea reformelor necesare, prin investitii si dialog cu guvernul roman. Estimam ca vom investi anual in Romania aproximativ 400-500 milioane euro in urmatorii trei ani, avand ca obiectiv sprijinirea dezvoltarii economiei Romaniei", a declarat Jean Marc Peterschmitt, Director Executiv BERD pentru Europa Centrala si de Sud-Est.

De la inceputul activitatii sale in Romania, BERD a alocat peste 5,5 miliarde euro in diferite sectoare ale economiei, mobilizand investitii suplimentare de aproape 10 miliarde euro.