Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Contractele cu "baietii destepti" ocupa 22% din piata energiei electrice

​Contractele cu "baietii destepti" ocupa aproape un sfert din piata energiei electrice, mai precis 22%, sustin surse din domeniu. In schimb, pe piata libera se desfasoara 28% din tranzactii (piata pentru ziua urmatoare, piata intra-zilnica, piata centralizata a contractelor bilaterale, piata de echilibrare). Restul de 50% reprezinta piata reglementata. In ceea ce priveste contractele cu "baietii destepti" incheiate de Hidroelectrica, autoritatile statului analizeaza posibilitatea rezilierii lor. Ministrul Economiei, Lucian Bode, a afirmat in cadrul unui interviu acordat HotNews.ro ca nu poate sa anticipeze deznodamantul negocierilor legate de contractele bilaterale incheiate de Hidroelectrica. Intrebat care este motivul pentru care intarzie rezultatul negocerilor, ministrul a raspuns ca "lucrurile care s-au facut temeinic trebuie analizate temeinic". Ministrul Economiei mai spune ca "a fost o greseala" faptul ca pana acum negocierile au vizat doar pretul: "Aici vorbim si de durata contractului, de cantitatile de energie si multe alte aspecte", a precizat ministrul. Aceste contracte au fost trimise Ministerului Justitiei pentru ca institutia sa analizeze posibilitatea rezilierii lor. La randul sau, ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a anuntat ca a facut o "analiza foarte minutioasa" a contractelor cu "baietii destepti" din energie, iar concluziile au fost inaintate premierului. Potrivit acestuia, in baza acestor concluzii au avut loc discutii intre Ministerul Justitiei si Ministerul Economiei. "Solutiile finale vor fi prezentate de premier la momentul la care acesta va considera potrivit, in raport de strategia sau tactica Guvernului de a rezolva aceasta chestiune", a spus Predoiu adaugand ca in baza analizei "vom putea sa ne desfasuram interesele in mod corespunzator".

Nivelul fraudei pe cardurile Visa in Europa, la minimul istoric in 2011

Nivelul fraudei pe cardurile Visa in Europa a scazut semnificativ in ultimii ani, ajungand in 2011 la un minim istoric de circa 4 eurocenti la fiecare 100 de euro cheltuiti cu cardul. Unul dintre principalele motive este gradul de adoptie ridicat al cardurilor cu chip, a declarat marti Catalin Cretu, manager pentru Romania al Visa Europa. Potrivit acestuia, in Romania, "nivelul fraudei cu cardul este de cateva ori mai mic decat cel din Europa". In prezent, sustine el, in Romania sunt in total circa 13,3 milioane de carduri bancare, pe care se tranzactioneaza peste 30 de miliarde de euro. "Din aceasta suma foarte mare care este tranzactionata pe aceste carduri (n.a. 30 de miliarde de euro), circa 18% este plata la comercianti, iar restul inseamna retrageri de la bancomate", a mai precizat managerul pentru Romania al Visa Europa, in cadrul unui eveniment dedicat criminalitatii financiare si informatice.

Apple a vandut trei milioane de terminale iPad 3 in primele trei zile de la lansare

Apple a anuntat vanzarea unui numar record de trei milioane de unitati la trei zile dupa lansarea celei mai noi tablete, iPad 3. Terminalul, care se vinde in zece tari, urmeaza sa fie lansat vineri in alte 24 de state, inclusiv Romania. Apple spune ca vanzarile de acum sunt un record pentru iPad. Prima generatie iPad s-a lansat in primavara lui 2010, iar pana la final de 2011 s-au vandut peste 55 de milioane de unitati iPad si iPad 2 in intreaga lume.