"Nu ne vom intoarce niciodata la etalonul aur", a declarat presedintele FED, Ben Bernanke, la o conferinta pe tema crizei actuale, sustinuta in fata studentilor de la Universitatea George Washington. El a explicat in ciuda unor argumente favorabile etalonului aur (etalonul aur determina oferta de bani, banca centrala nu poate utiliza politica monetara pentru a stabiliza economia. Oferta monetar creste si dobanzile scad in perioade de boom, exact invers de ceea ce ar face astazi in mod normal o banca centrala). "Indiferent de aceste argumente, o intoarcere la standardul aur nu ar fi practica din ratiuni de politica monetara", a spus Bernanke. Potrivit sefului FED, in acest moment nu exista suficient aur fizic in lume care sa sustina economia globala.

Guvernatorul Ben BernankeFoto: Business Standard

Vezi aici discursul sefului FED. Despre aur, monede, si atacuri speculative, de la minutul 29.

In primul rand, extragerea aurului este costisitoare si nesigura, crede Ben Bernanke. Resursele sunt limitate si pur si simplu nu are sens intr-o lume moderna ca bancile centrale sau cele comerciale sa stocheze mari cantitati de aur in seifuri. "Dimensiunea ofertei de aur nu poate tine pasul cu ritmul comertului la nivel mondial", a mai spus Bernanke.

Guvernatorul sistemului federal american al bancilor centrale a arucat la cos si mitul potrivit caruia adoptarea standardului aurar mentine stabilitatea preturilor pe termen lung. "Resursele limitate de aur sau modificari ale ofertei de aur, fac ca preturile bunurilor sa fie volatile pe termen scurt. Etalonul aur nu a impiedicat aparitia unor panici financiare frecvente. Tarile care utilizeaza etalonul aur trebuie sa mentina un curs de schimb fix, ceea ce face mai usor ca politicile proaste dintr-o tara sa se extinda la alte tari care utilizeaza etalonul aur, a mai afirmat Bernanke.

"Standardul aur a fost unul dintre principalele motive pentru care Marea Depresiune a fost atat de adanca si atat de lunga", a explicat seful FED.

SUA au renuntat la etalonul aur in 1971, iar Ben Bernanke a explicat ca acest etalon creeaza o risipa enorma de resurse. "Pentru a avea un etalon aur, trebuie sa mergi in Africa de Sud sau in alta parte sa extragi tone de aur pe care sa le muti la New York pentru a le depune in subsolul Federal Reserve Bank of New York" a declarat Bernanke, adaugand ca etalonul aur nu a impiedicat aparitia unor panici financiare frecvente. "Tarile care utilizeaza etalonul aur trebuie sa mentina un curs de schimb fix, ceea ce face mai usor ca politicile proaste dintr-o tara sa se extinda la alte tari care utilizeaza etalonul aur, a subliniat Ben Bernanke.

Preturile se stabilesc in functie de cerere si oferta. Dar nu numai. Preturile sunt influentate si de cantitatea de bani de pe piata. Cu cat sunt mai multi bani cu atat preturile cresc. Zilele acestea auzim continuu ca o sa creasca preturile la produsele alimentare si la energie. E un fenomen datorat pietei sau cantitatea de bani de pe piata a crescut? Situatia de azi e speciala sau omenirea a mai avut de-a face cu asemenea situatii?

Cand oamenii au incredere in bani pretul aurului scade, cand nu au creste, dar cand banii sunt tipariti fara masura atunci sigur pretul creste. Si au fost tipariti fara masura. Dar vedem de aici ca pretul aurului, in termeni reali, nu este acum cel mai mare. La inceputul anilor '70 pretul aurului era mult mai mare decat "recordurile" de azi.

  • Ce arata insa cifrele?

Ca sa vedem daca preturile de azi sunt mari trebuie sa ne uitam in istorie si sa raportam preturile la un dolar ajustat cu inflatia sau sa exprimam valorile in aur.

Pretul petrolului in aur (1990-2010). De aici.

Puteti vedea ca pretul gazelor naturale exprimat in aur e in zilele noastre la niveluri minime.

Pretul graului in aur (1900-2010). De aici. Situatia e similara si in cazul porumbului. Nici pretul energiei, nici pretul granelor nu sunt, exprimate in aur, la cote nemaivazute, ba dimpotriva.

Sa ne aruncam ochii pe celebrul The Palm Steak Index - evolutia pretului unei fripturi sau a pretului unui costum, bine facut, de haine. Cu variatii temporare au ramas cvasi-constante. Exprimate in aur. Un constum bine facut face cam o uncie de aur, similar in vremea Imperiului Roman.

  • Acum cateva zile ma uitam la un film, Zandy's Bride, cu Gene Hackman. La un moment dat, unul dintre personaje discuta despre pretul vitelor. Era (pe vremea aceea) 10 dolari. Imediat am facut conversia in uncii de aur. La vremea aia o uncie de aur era 20 de dolari, adica vreo 650 de dolari azi (in petrol aur, in jur de 2000 RON). Avem preturi pe piata de 1600 de lei sau de 1900 de lei. Pretul unei vaci a ramas relativ constant timp de peste 160 de ani.

Are si piata un rol important in stabilirea preturilor dar acum problema reala este tiparirea excesiva si razboiul valutelor plus instabilitatea si lipsa de incredere. Piata are ritmurile ei, care sunt mult mai lente decat fluctuatiile haotice din zilele noastre.