Intr-un interviu acordat cotidianului Bild si preluat de BBC, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, a declarat ca partea cea mai dificila a crizei euro a fost depasita si ca situatia din Europa a fost stabilizata.

De asemenea, Draghi a afirmat si ca unele date economice, printre care rata inflatiei si deficitele bugetare, arata ca Europa se descurca mai bine decat Statele Unite ale Americii.

In prezent se considera ca seful BCE a reusit sa evite o criza mult mai serioasa prin cele doua operatiuni de refinantare pe termen lung, desfasurate in decembrie 2011 si februarie 2012, BCE a injectat in jur de 1.000 de miliarde de euro in sistemul bancar european.

Prin intermediul acestei actiuni bancile europene au putut accesa sume mari de bani la rate ale dobanzii foarte reduse.

"Anul trecut, situatia era cu adevarat critica. S-ar fi putut ajunge la o criza a creditelor periculoasa pentru banci", a mentionat Draghi in inverviul acordat Bild.

Pe de alta parte, indicele privind achizitiile managerilor, publicat marti, sugereaza ca economiile europene pot incetini. Indicele, care masoara achizitiile managerilor si este obtinut in urma chestionarii a mii de companii, arata daca afacerile acestora sunt in expansiune sau se contracta.

Cifrele pentru cea mai importanta economie europeana, Germania, indica faptul ca activitatea din industria prelucratoare a scazut in luna martie si comenzile noi au inregistrat cea mai rapida scadere din acest an.