Banca Centrala Europeana nu va furniza mai multe imprumuturi pe termen lung pana cand nu se va vedea modul in care fondurile sunt distribuite in interiorul economiei, a declarat luni membrul consiliului guvernatorilor, Joerg Asmussen, pentru cotidianul finlandez Helsingin Sanomat, citat de Bloomberg.

BCE a oferit sistemului bancar european mai mult de 1000 de miliarde de euro la trei ani incepand cu decembrie 2011. Astfel, cele doua operatiuni de refinantare pe termen lung (ORTL) destinate bancilor europene au coborat randamentele obligatiunilor emise de statele indatorate de la periferia zonei euro si au reusit sa calmeze pietele. Acest lucru nu inseamna insa faptul ca si mai multe asemenea fonduri vor mai veni, a spus Asmussen.

"Nimeni nu trebuie sa astepte ca vom face si o a treia ORTL datorita faptului ca au fost facute deja doua operatiuni", a concluzionat acesta.

Masurile mai putin obisnuite (non-standard measures) la care s-a angajat BCE pentru a contracara criza economica, inclusiv cumpararea titlurilor suverane ale datoriilor membrilor din periferia zonei euro si imprumuturile acordate pe trei ani bancilor, sunt temporare si au servit la prevenirea unei crize a creditelor in cele 17 statele din zona euro, a adaugat Asmussen.

Privitor la inflatie, acesta a afirma ca "lichiditatea suplimentara injectata in sistemul financiar nu a dus inca la o crestere a ratei inflatiei". Preturile de consum din zona euro au crescut in februarie pentru a treia luna consecutiv, majorandu-se cu 2,7%, la fel ca in luna ianuarie.

"Monitorizam acest lucru cu multa atentie. Asteptarile inflationiste din zona euro sunt ancorate ferm. Datorita cresterii preturilor la energie si a taxelor indirecte inflatia este asteptata sa ramana in jurul a 2% in 2012, cu unele riscuri in sensul cresterii. Pe termen mediu asteptam ca evolutia preturilor sa ramana in linie cu obiectivul de stabilitate a preturilor."

Obiectivul BCE este de a asigura stabilitatea preturilor, definita ca o rata a inflatiei in apropierea sau sub 2%. Aceste operatiuni au slabit presiunea asupra pietelor, permitand bancilor sa mentina creditarea companiilor si gospodariilor si sa continue fluxurile de creditare.