Seful bancii centrale a Poloniei, Marek Belka, sugereaza intr-un interviu publicat joi de Financial Times Germania ca Grecia sa adopte un sistem monetar dublu- un euro "normal" si un altul devalorizat. "Statul pare sa aiba nevoie de un sistem dual, cel putin pentru o perioada de timp. Grecii isi pot pastra economiile in moneda euro "normala", iar salariile sa le fie achitate in moneda euro "domestica", devalorizata", mai sugereaza Belka. Un asemenea sistem ar duce la cresterea competitivitatii Greciei, a mai precizat guvernatorul Bancii Poloniei.

Belka a pus la indoiala trecerea la euro a tarii sale, "pana ce blocul euro revine la conditii normale", a explicat guvernatorul, care vede ca solutie a crizei datoriilor o uniune fiscala europeana.

Diferenta de competitivitate este si in opinia guvernatorului BNR Mugur Isarescu, cauza crizei actuale a blocului Euro. "Problema competitivitatii devine o chestiune vitala pentru viitorul oricarei tari. Daca privim flancul sudic al UE, ajungem la ideea ca problemele care apar, tin de competitivitate. O diferenta de competitivitate intre Nord si Sud exista si aceasta e problema Europei de astazi", a explicat guvernatorul BNR in deschiderea unui simpozion pe tema competitivitatii.

De multe ori, tarile aleg intre o stabilitate si o usurare pe termen scurt, in pofida echilibrului pe termen lung si aceasta poate sa fie o decizie fatala din punct de vedere al stabilitatii si perspectivei pe termen lung, a mai aratat Guvernatorul.

Competitivitatea este un element important mai ales prin prisma aderarii la zona euro. Acest nivel corespunzator de competitivitate trebuie sa fie reflectat mai intai in paritatea centrala cu care se intra in ERM2 si mai tarziu in rata de conversie stabilita impreuna cu BCE, Comisia Europeana si celelalte tari membre.