Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis joi reducerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 5,25 la suta pe an de la 5,50 la suta incepand cu data de 30 martie 2012; mentinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta ale bancilor si gestionarea adecvata a lichiditatii, se arata in comunicatul emis de BNR. Comunicatul de presa detaliat va fi prezentat la ora 15,30 la sediul BNR in cadrul unui briefing de presa al Guvernatorului, pe care HotNews il va transmite LIVE TEXT. Pe piata valutara, euro s-a "miscat" de la 4,3737 lei la 4,3788 lei, dupa ce nu este exclus ca BNR sa fi intervenit in piata pentru a stopa o depreciere mai accentuata a monedei nationale.

Mugur Isarescu, Guvernatorul BNRFoto: Agerpres
  • Decizia BNR nu va duce automat la scaderea dobanzilor la creditele acordate de banci si nici la reducerea ratelor bancare

Banca de emisiune va monitoriza in continuare evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin ajustarea corespunzatoare a instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare.

"BNR transmite doua mesaje: primul, ca Banca Centrala se simte confortabil cu proiectiile inflatiei si ca orice presiune inflationista este temporara si nu raspunde acesteia. Un al doilea mesaj in opinia mea este ca decizia BNR arata ca economia nu va creste peste potential", a declarat pentru HotNews economistul Florin Citu, fost angajat al Bancii Centrale din Noua Zeelanda dar si in banci comerciale locale.

  • Melania Hancila: o modalitate de a atenua aceasta presiune de depreciere a leului ar fi diminuarea rezervelor minime obligatorii la valuta

Decizia Bancii Nationale de a continua procesul de reducere a dobanzii cheie era larg asteptata de catre piata, deoarece

Melania Hancila, ec.sef Volksbank

Melania Hancila, ec.sef Volksbank

Foto: Hotnews

politica monetara devenise prea restrictiva in contextul consolidarii procesului dezinflationist la minime istorice si decelerarii cresterii economice. Decizia va avea impact limitat in piata, atat asupra dobanzilor, deoarece dobanzile interbancare sunt deja de cateva luni inferioare dobanzii cheie, insa acest lucru nu s-a reflectat si asupra dobanzilor la creditele in lei, deoacere bancile nu au resurse de finantare in lei pe termen lung si majoratea depozitelor atrase de la clienti sunt pe termen de 1-3 luni.

Leul se afla sub presiune de la inceputul anului, atat datorita scaderii abrupte a dobanzilor interbancare, cat si a cererii ridicate de cumparare de euro, datorita reducerii fluxurilor financiare catre Romania, atat prin canalul investitiilor straine, reminterilor, exporturilor sau liniilor de finantare de la bancile straine.

Astfel, o modalitate de a atenua aceasta presiune de depreciere a leului ar fi diminuarea rezervelor minime obligatorii la valuta, prin care s-ar injecta o cantitate suplimentara de euro in piata si s-ar reduce cererea de cumparare de euro. De asemenea, o diminuare a nivelului RMO la pasivele in valuta ar stimula si creditarea economiei reale, deoarece clientii continua sa prefere finantarea in valuta pentru creditele pe termen lung, datorita perspectivei de aderare la zona euro in urmatorii ani, a explicat pentru HotNews Melania Hancila, economistul sef al Volksbank

  • Semnalele transmise prin deciziile de politica monetara ale BNR isi produc efectele asupra economiei in mod indirect, prin intermediul bancilor

Desi teoretic reducerea dobanzii cheie ar trebui sa se regaseasca in timp in reducerea dobanzilor practicate de bancile comerciale, in practica acest lucru nu se intampla, nu de putine ori bancile scumpind imprumuturile in ciuda mesajelor BNR de reducere a dobanzii de politica monetara.

Semnalele transmise prin deciziile de politica monetara ale BNR isi produc efectele asupra economiei in mod indirect, prin intermediul bancilor. In cadrul sectorului financiar-bancar transmisia se realizeaza relativ rapid.

La nivelul relatiei dintre bancile comerciale si economia reala insa, deciziile BNR produc imperfect efecte si dupa o perioada de timp care poate ajunge la cateva luni.

  • Nivelul dobanzilor la credite depinde nu numai de dobanda cheie a BNR, ci si de asteptarile privind inflatia, de perspectivele privind cresterea economica,  marimea dobanzii fiind decisiva pentru deciziile de investitii, consum sau economisire.

In general, dobanzi mai reduse stimuleaza investitiile si consumul in defavoarea economisirii, in timp ce dobanzi mai ridicate stimuleaza economisirea, inhiband pe termen scurt consumul si investitiile.

“Ca sa cobori dobanda cheie trebuie sa ai conditiile monetare in sens larg, care includ dar nu se limiteaza la dobanda. Conditiile astea includ RMO, includ gestiunea ferma a lichiditatii - pe care o calificam drept ferma, nu adecvata, cum faceam pana acum - si ele trebuie sa conduca la ancorarea anticipatiilor inflationiste si la revenirea inflatiei pe traiectoria programata si pe 2010 si pe 2011", a explicat viceguvernatorul BNR Cristian Popa, dupa o sedinta a CA al BNR.