Filipinezii au fost cei mai cheltuitori vizitatori straini care au venit in Romania in ultimele 3 luni ale anului trecut, fiecare cheltuind in medie 12.000 de lei in timpul sejurului petrecut in tara noastra. Numarul total de nerezidenti cazati in Romania in anul 2011 a fost de 1,51 milioane iar cheltuielile acestora s-au ridicat in total la 3,99 miliarde de lei. Turistii nerezidenti sositi in Romania in interes de afaceri au cheltuit 2659,2 milioane lei. Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezinta cheltuielile pentru cazare (56,6%), fiind preferata in special cazarea cu mic dejun inclus (82,7%). Cheltuielile turistilor nerezidenti in restaurante si baruri au fost de 16,0% iar cele pentru cumparaturi au reprezentat 8,1%. Sursa datelor: INS

De altfel, principalul motiv al sejurului petrecut de turistii nerezidenti in Romania l-a reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferinte, cursuri, targuri si expozitii (61,2% din numarul total de turisti nerezidenti), cheltuielile acestora reprezentand 66,6% din total.

Click pe foto pentru marirea imaginii

Din totalul cheltuielilor pentru cumparaturi 45,4% au reprezentat cheltuielile pentru cumpararea alimentelor si bauturilor, urmate de cheltuielile pentru cumpararea de cadouri si suveniruri (32,4%). Cheltuielile pentru inchirierea de autoturisme au avut o pondere de 59,2% din totalul cheltuielilor pentru transport iar cheltuielile pentru accesul in parcuri de distractii, targuri, cazinouri, sali de jocuri mecanice au reprezentat 72,1% din totalul cheltuielilor pentru recreere. Turistii nerezidenti sositi in Romania in interes personal au cheltuit 1332,0 milioane lei Cel de al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenti in Romania l-a reprezentat calatoriile in scop particular (38,8% din numarul total de turisti nerezidenti), dintre acestea evidentiindu-se calatoriile pentru vacante (54,4%).

Ca si in cazul calatoriilor pentru afaceri, cea mai mare pondere in totalul cheltuielilor efectuate de turistii nerezidenti sositi in Romania in scop particular o reprezinta cheltuielile pentru cazare (47,3%) din care cazarea cu mic dejun inclus detine ponderea principala (72,3%). Cheltuielile efectuate in baruri si restaurante au avut o pondere de 14,7% iar cheltuielile pentru cumparaturi au reprezentat 15,2% din totalul cheltuielilor turistilor nerezidenti sositi in Romania in interes personal. Cheltuielile pentru inchirierea de autoturisme au avut o pondere de 50,8% din totalul cheltuielilor pentru transport iar cheltuielile pentru accesul in parcuri de distractii, targuri, cazinouri, sali de jocuri mecanice au reprezentat 40,6% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Aproximativ 40% din nerezidenti si-au organizat sejurul in Romania prin agentia de turism iar principalul mijloc de transport folosit pentru sosirea in Romania a fost avionul. Principalul mijloc de transport utilizat de turistii nerezidenti pentru a sosi in Romania a fost avionul (76,3% din numarul total de turisti). Autoturismele proprii au reprezentat 11,8%, urmate de autocare si autobuze cu 9,8%, alte mijloace (tren, ambarcatiuni fluviale, autoturisme inchiriate, motociclete etc.) 2,1%. Din totalul cheltuielilor efectuate de turistii nerezidenti in Romania, ponderi mai mari se refera la cheltuielile pentru cazare (28,6%), la cheltuielile facute in baruri si restaurante (27,3%), la cheltuielile pentru transport (20,1%) si la cheltuielile pentru cumpararea de produse de folosinta personala (14,8%).

Din totalul turistilor nerezidenti, 83,2% au avut ca scop al calatoriei pe cel particular iar 16,8% pe cel profesional. Din calatoriile in scop particular, ponderi mai importante au avut calatoriile pentru vacante (60,6%) iar din cele profesionale afacerile (73,0%). Din totalul turistilor nerezidenti cazati in unitatile de cazare privata 86,6% si-au organizat pe cont propriu calatoria in Romania si numai 3,0% au apelat la agentiile de turism. Pentru sosirea in Romania 48,5% dintre turistii nerezidenti au preferat ca mijloc de transport avionul, 38,8% autoturismul propriu si 12,7% alte mijloace (autocar, autobuz, tren, alte mijloace de transport).