Guvernul conservator spaniol, angajat intr-o cursa de reducere a deficitului, a adoptat vineri un plan de economii care vizeaza sectoarele foarte sensibile ale sanatatii si educatiei, sperand sa realizeze astfel economii de 10 miliarde de euro anual, relateaza AFP.

Cea mai importanta masura a reformei sanitare, care vizeaza economii de 7 miliarde, si fara indoiala cea mai impopulara decizie: de acum inainte, pensionarii vor plati pentru medicamente.

Un anunt care contrazice campania electorala a sefului de guvern Mariano Rajoy, care promitea toamna trecuta ca va mentine, in ciuda crizei, puterea de cumparare a pensionarilor.

"Nu exista bani pentru a plati serviciile publice", a recunoscut joi premierul Rajoy.

Iar "Spania este al doilea consumator mondial de medicamente", a argumentat ministrul Sanatatii, Ana Mato. Anul trecut, 3.700 de tone de medicamente, perimate sau nefolosite, au fost distruse.

In mod traditional, spaniolii nu platesc pentru a merge la doctor si nu suporta decat o parte din pretul medicamentelor, cu exceptia pensionarilor, care nu platesc nimic.

De acum inainte, ultima categorie, care prezinta trei sferturi din cheltuielile cu medicamentele la nivel national (11 miliarde de euro, 1,1% din PIB), vor trebui sa plateasca 10% din factura in farmacii, pana la un plafon de 8 pana la 18 euro pe luna, in functie de venituri.

Persoanele active, care plateau pana acum 40% din pretul medicamentelor, vor suporta pana la 60%, in functie de situatia financiara.

In materie de educatie, guvernul spera sa economiseasca 3 miliarde de euro: regiunile sunt autorizate sa majoreze cu 50% taxele de inscriere la universitate, care vor creste, in medie, de la 1.000 la 1.500 de euro, si sa majoreze cu 20% numarul de studenti in fiecare clasa.

Cele 17 regiuni autonome ale Spaniei sunt primele vizate de aceste masuri de economii, in conditiile in care inghit 50% din cheltuielile publice ale Spaniei.

Trei sferturi din bugetele lor merg spre sanatate, educatie si persoanele care beneficiaza de ajutor social.