Trezoreria italiana s-a imprumutat marti cu aproape 3,5 miliarde de euro de pe piata, o suma situata in zona obiectivului maxim, la rate ale dobanzii in crestere puternica din cauza ingrijorarii investitorilor fata de zona euro, precizeaza AFP, citand anuntul bancii centrale din Italia.

Roma, care viza un imprumut intre 2 si 3,5 miliarde de euro, a emis obligatiuni de stat in valoare de 3,44 miliarde de euro gratie unei cereri din partea investitorilor de 6,5 miliarde de euro.

Trezoreria a emis 2,5 miliarde de euro in certificate de Trezorerie cu cupon zero cu scadenta in 2014 la rate care au crescut la 3,355%, fata de 2,352% inregistrata la ultima operatiune similara din 27 martie.

Aceasta a emis si alte 501 milioane de euro in titluri de stat indexate cu rata inflatiei la 5 ani la o rata de 3,88%, fata de 2,04%, si 441,5 milioane de euro in titluri de stat indexate cu inflatia pe 7 ani la o rata de 4,32% fata de 3,06%.

Roma, care a profitat de la inceputul anului de conditii de imprumut favorabile, se confrunta cu o crestere a ratelor dobanzii de la mijlocul lunii aprilie datorita ingrijorarilor pietelor privind zona euro si Spania.

Acest climat tensionat s-a accentuat luni dupa efectul crizei politice din Olanda si din cauza rezultatului primului tur al alegerilor prezidentiale din Franta, in care candidatul socialist Francois Hollande l-a devansat pe Nicolas Sarkozy.