Italia s-a imprumutat cu 8,5 miliarde de euro printr-o emisiune de titluri de stat cu scadenta la 6 luni, la randamente in crestere, generate de o revenire a tensiunilor in zona euro, a anuntat joi banca centrala a Italiei, citata de AFP.

Randamentele acestor obligatiuni au fost de 1,772%, in crestere comparativ cu ultima emisiune similara din 28 martie, cand se aflau la un nivel la 1,119%. La finalul lunii noiembrie 2011, cand pietele se temeau ca Italia va fi afectata de criza datoriilor suverane, randamentele titlurilor italiene cu scadenta la 6 luni depasisera 6%.

Cererea investitorilor a fost sustinuta, atingand 14,5 miliarde de euro.

Dupa ce a profitat de la inceputul anului de o cerere puternica, Roma a fost nevoita sa se confrunte de la mijlocul lunii aprilie cu cresterea randamentelor, din cauza incertitudinii pe care pietele o manifesta fata de zona euro.

In timp ce economia italiana este afectata de planurile de austeritate care au scopul de a linisti pietele, guvernul condus de Mario Monti a revizuit in scadere prognoza publicata saptamana trecuta, asteptandu-se la o contractie a PIB-ului de 1,2% in acest an, fata de estimarea initiala de -0,4%.

O recesiune mai lunga decat se prevedea initial va intarzia revenirea Italiei la un buget echilibrat. Guvernul se asteapta la un deficit de 0,5% in 2013 (in loc de 0,1% preconizat initial), insa acesta s-a grabit sa precizeze ca deficitul a ramas in conformitate cu pactul fiscal european.

Italia, care are o datorie uriasa de 120,1% din PIB-ul anului 2011 si care trebuie sa emita in acest an obligatiuni in valoare de circa 450 de miliarde de euro, va reveni pe piete vineri cu o emisiune pe termen mediu si lung.