Johann Lurf renunta la pozitia de presedinte al Volksbank Romania, dupa 2 ani in care a ocupat aceasta functie, in locul sau urmand sa fie numit cel mai probabil un francez de la Banque Populaire Caisse d’Epargne, unul dintre cei mai mari actionari ai Volksbank Romania. Surse apropiate BNR au confirmat pentru HotNews aceasta informatie, precizand ca aprobarea urmeaza sa devina efectiva in scurt timp. Lurf va mai fi conduce VBRO pana la 1 iunie 2012.

"Ca urmare a dorintei noilor actionari de a oferi mai mult sprijin subsidiarei din Romania, acestia au convenit deja asupra succesorului sau, insa numele noului Presedinte va fi anuntat dupa ce va primi aprobarea din partea BNR. Actionarii vor sa numeasca la conducerea Volksbank Romania un manager cu o vasta experienta bancara pe plan international", se arata intr-un comunicat al Volksbank Romania.

"Johann Lurf a acceptat pozitia de Presedinte intr-un moment in care banca se confrunta cu o serie de probleme. A fost o provocare careia i-a facut fata cu succes, reusind sa imbunatateasca in mod semnificativ pozitia bancii, atat pe plan intern cat si pe plan extern. Cu toate acestea, noua structura a actionariatului VBRO face loc unei mai mari implicari din partea celorlalti actionari", a declarat Wolfgang Perdich, Presedinte al Consiliului de Supraveghere.

Aceasta schimbare nu va afecta in niciun fel operatiunile bancii, mai arata Perdich. "Din contra, actionarii nostri ne vor acorda si mai mult sprijin de acum inainte. In ceea ce ma priveste, sunt fericit ca am avut ocazia sa lucrez cu oameni dedicati si ca impreuna am reusit sa reasezam activitatile bancii", mai spune Lurf.

Johann Lurf are peste 30 de ani experienta in domeniul bancar, dintre care peste 15 ani numai in Grupul Volksbank. Inainte de a prelua pozitia de Presedinte in cadrul Volksbank Romania, acesta a condus Volksbank Cehia timp de 14 ani, fiind unul dintre cei mai longevivi Presedinti ai Grupului.

In septembrie 2011, s-a semnat contractul privind vanzarea VBI, excluzand subsidiara din Romania, catre banca Sberbank din Rusia. Tranzactia este de asteptat sa se finalizeze pana la sfarsitul lui 2011. Inaintea semnarii acordului de vanzare, Volksbank International administra active totale de aproximativ 13,7 miliarde de euro la sfarsitul anului 2010, avand peste 5.300 de angajati in tarile Europei Centrale si de Est.

In octombrie 2011, controlul Volksbank Romania a fost preluat de un vehicul special, VBI Beteiligungs GmbH, companie care are aceeaşi structură a acţionariatului ca Volksbank International. (detalii aici)

Alaturi de Volksbank AG, DZ Bankimpreuna cuWGZ Banksi Banque Populaire Caisse d’Epargnesunt actionari la Volksbank Romania prin VBI Beteiligungs GmbH.