"In acest post scriam ca istoric BNR favorizeaza cursul in detrimentul obiectivului primordial al politcii monetare, inflatia. Mai mult, spuneam ca prin decizia de astazi BNR poate sa confirme sau sa infirme aceasta ipoteza. BNR a facut mai mult. A confirmat in conferinta de presa ca desi inflatia scade riscul deprecierii leului impune mentinerea dobanzii de politica monetara la 5.25%. Sunt doua parti ale comunicatului care merita citite. Prima parte este cea care descrie conditiile economice prezente si estimarile pentru perioada urmataore. Aceste paragrafe trebuiau sa influenteze decizia BNR. Dar nu a fost asa", scrie Florin Citu pe blogul lui.

“Evoluţia recentă a indicatorilor macroeconomici relevă continuarea dezinflaţiei în linie cu prognozele băncii centrale, precum şi revigorarea moderată a activităţii de creditare, inclusiv ca efect al transmiterii semnalelor de politică monetară din ultimele luni. Se remarcă totodată persistenţa deficitului de cerere agregată şi încetinirea dinamicii exporturilor pe fondul înrăutăţirii pe termen scurt a perspectivelor creşterii economice la nivel european şi mondial.”

“Prognoza actuală reconfirmă perspectiva plasării ratei anuale a inflaţiei în intervalul de variaţie din jurul ţintei pe tot parcursul orizontului de prognoză, în pofida unui efect de bază statistic nefavorabil temporar anticipat pentru a doua parte a anului 2012.”

In schimb este aceasta a doua parte a comunicatului care arata motivele reale din spatele decizei BNR de astazi.

“Perspectivele pe termen scurt sunt însă marcate de fluctuaţiile sensibile ale apetitului pentru risc al investitorilor. Acestea sunt corelate cu modificările aşteptărilor legate de creşterea economică pe plan mondial şi cu efectele asupra economiilor Europei centrale şi de est ale începerii procesului de reducere a expunerilor de către unele instituţii de credit din Uniunea Europeană. Evoluţiile interne în context electoral, suprapuse elementelor menţionate anterior, pot amplifica volatilitatea mişcărilor de capital.

Existenţa acestor riscuri şi incertitudini impune păstrarea unei atitudini prudente a ansamblului condiţiilor monetare în vederea ancorării eficace a anticipaţiilor şi pentru asigurarea stabilităţii preţurilor pe termen mediu.”

BNR a decis ca politica monetara trebuie sa raspunda mai mult pericolelor care vin din afara tarii si care se vor vedea in primul rand in deprecierea cursului. Foarte normal. Dar, aceste pericole asa cum arata ele acum, inseamna recesiune in zona euro. Pentru Romania o recesiune in zona euro inseamana o scadere a cererii pentru bunurile produse in Romania dar si o scadere a investitiilor. Pe scurt un soc negativ pentru cresterea economica din Romania.

Punand cap la cap cele doua parti ale comunicatului raman cu o intrebare: in aceste conditii cand perspectivele de crestere ale economiei nationale se inrautatesc (persistenta deficitului de cerere agregata), inflatia scade este optim ca politica monetara sa ramana restrictiva?

P.S. dupa ce unele banci au pierdut bani finantand statul Roman la 5% ma astep ca in urmatoarea perioada costul de finantare al statului sa creasca. Sper doar sa nu fie doar bancile statului pentru ca asta inseamna o pierdere platita din buzunarul nostru.

Citeste si comenteaza pe blogul economistului Florin Citu.