Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

​Victor Ponta: Salariile bugetarilor se majoreaza cu 8% din iunie, restul pana la 15% in octombrie sau noiembrie

Premierul Victor Ponta a declarat, ieri, dupa intrevederea cu delegatia FMI, BM si CE, ca salariile bugetarilor vor creste de la 1 iunie cu 8%. Victor Ponta a adaugat ca restul de majorare salariala de pana la 15% va fi primit de catre bugetari in functie de rezultatele economice, dar cu siguranta in cursul anului 2012, in luna octombrie sau noiembrie. Premierul a adaugat ca ministrul Finantelor, Florin Georgescu, a negociat cu FMI o tinta de deficit de 2,25% din PIB pentru 2012, adica o extensie de 0,35%. El a subliniat ca acest procent este mai mult decat suficient pentru a acoperi proiectele pe care guvernarea USL le considera esentiale. Victor Ponta a subliniat ca deficitul bugetar nu va depasi sub nicio forma procentul de 3% din PIB. Victor Ponta mai spunea ieri ca negocierile cu FMI sunt la final, iar scrisoarea de intentie ar putea fi aprobata astazi, in prima sedinta a noului Executiv.

Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu: Vom renegocia contractele cu "baietii destepti" din energie in maximum 10 zile/ Fostul ministru al Economiei: Voi avea o pozitie publica dupa expirarea celor 10 zile

Noul ministru al Economiei, Daniel Chitoiu, a anuntat, in cadrul audierilor de ieri, din comisiile de specialitate din Parlament, ca in termen de 10 zile va negocia contractele bilaterale incheiate de Hidroelectrica, asa numitele "contracte cu baietii destepti": "Voi da mandat unei comisii din cadrul Hidroelectrica si aceasta va avea date exacte de renegociere a acestor contracte in privinta pretului, cantitatilor si duratei", a spus Chitoiu. Fostul ministru al Economiei, Lucian Bode, a afirmat, la randul sau, ca spera ca statul roman sa fie castigator in urma acestor renegocieri. Daca insa statul nu va fi castigator, Lucian Bode spune ca va avea o pozitie publica la expirarea celor 10 zile.

Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu: Procedura de privatizare a Cupru Min va fi reluata in termen de 4 luni de la primirea avizului de mediu

Intreaga procedura de privatizare a companiei Cupru Min va fi reluata dupa ce Ministerul Mediului va acorda avizul de mediu, a declarat Daniel Chitoiu, noul ministru al Economiei. "Termenul este de 4 luni de la primirea avizului de mediu", a afirmat Daniel Chitoiu luni, in timpul audierilor din comisiile parlamentare de specialitate, audieri care au avut loc inaintea votului de investitura a noului Guvern. Privatizarea Cupru Min a esuat luna trecuta dupa ce Ministerul Economiei a renuntat la negocierile cu Roman Copper, castigatorul licitatiei, intrucat firma canadiana a respins conditiile cerute de partea romana. Cupru Min detine exploatarea Rosia Poieni, unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale Romaniei.

Victor Ponta: Nu iau in calcul varianta plafonarii la 15% a despagubirilor pentru casele nationalizate, trebuie gasita solutia constitutionala

Premierul Victor Ponta a declarat ieri ca nu ia in calcul varianta plafonarii la 15% a despagubirilor pentru casele nationalizate si ca trebuie gasita, in acest caz, solutia constitutionala, echitabila, pentru restituirea in primul rand in natura a proprietatilor, acolo unde este posibil. "In perioada urmatoare trebuie sa venim cu solutia juridica constitutionala si echitabila pentru toti cei ce au de primit restituiri, in primul rand in natura acolo unde e posibil, acolo unde nu e posibil, in echivalent, deoarece nu poti sa faci discriminari intre cetatenii romani cei care au fost mai rapizi sau mai norocosi si au primit bani si cei care nu au fost asa", a adaugat Ponta. Guvernul Ungureanu anuntase ca intentioneaza sa limiteze la 15% din valoarea reala a bunului despagubirile acordate de stat fostilor proprietari pentru proprietatile nationalizate si sa elimine posibilitatea restituirii in natura. De asemenea, plata urma sa fie facuta esalonat pe o perioada intre 10-12 ani.

Producatorul jocului Angry Birds se pregateste pentru listarea la bursa

Compania finlandeza Rovio, celebra pentru jocul Angry Birds, se pregateste de listare si are ca tinta anul 2013 cu intrarea pe bursa din New York sau din Hong Kong, scrie Reuters. Compania si-a anuntat pentru prima oara rezultatele financiare si a inregistrat in 2011 vanzari de 75 milioane dolari. Rovio, infiintata in 2003, a devenit celebra in 2009 la al 51-lea sau joc, Angry Birds care a depasit pana acum 650 de milioane de descarcari.