Cancelarul german Angela Merkel a afirmat joi ca o crestere bazata pe credit "ne va aduce inapoi la inceputurile crizei", intr-un discurs sustinut in fata Parlamentului, relateaza AFP.

"O crestere prin reforme structurale este importanta si necesara (...) O crestere pe credit ne va aduce inapoi la inceputurile crizei. Nu o dorim, nu o vom face", a subliniat ea, in aplauzele Bundestagului.

Ea a prezentat in fata camerei inferioare a parlamentului pozitia Germaniei in ceea ce priveste summitul G8 din Statele Unite, din 18-19 mai.

Angela Merkel a declarat ca la acest summit vor fi abordate "viitoarele masuri" pentru consolidarea finantelor publice, precum si "masurile de crestere" discutate in prezent in Europa. Acestia sunt "stalpii strategiei noastre" de lupta impotriva crizei, a adaugat Merkel.

Cancelarul a spus ca orice om accepta ideea ca "iesirea din criza va fi un proces lung" si ca este necesara atacarea problemelor esentiale ale anumitor tari europene, "o indatorare catastrofala" si "lipsa de competitivitate".

Rezolvarea acestor probleme "nu se va face de azi pe maine", a subliniat ea.

Pe valul victoriei lui Hollande in alegerile prezidentiale din Franta, opozitia de centru stanga din Germania cere adoptarea unui "Pact de crestere" in Europa, alaturi de pactul fiscal pentru disciplina bugetara care a fost semnat de 25 de tari din Uniunea Europeana, precizeaza Reuters.

Intr-un discurs sustinut dupa Merkel, Frank-Walter Steinmeier, liderul grupului parlamentar al social-democratilor (SPD), a acuzat guvernul de "letargie politica" si a afirmat ca Germania a rezistat cu succes in fata crizei euro deoarece a utilizat "un mix de politici de austeritate si de crestere".