Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Victor Ponta: Spatiul fiscal asigura rambursarea CASS numai pe trei luni, Finantele trebuie sa gaseasca bani

Spatiul fiscal actual asigura rambursarea lunara a unei cote din CASS la pensiile peste 740 de lei numai pentru o perioada de trei luni, a declarat premierul Victor Ponta. Potrivit acestuia, Ministerul Finantelor si celelalte institutii implicate au sarcina ca, pana la urmatoarea misiune a Fondului Monetar International, sa asigure restul banilor. Aflat la Bruxelles pentru discutii cu oficialii europeni, premierul a declarat joi ca Guvernul nu va "umbla" la taxe si impozite, dar ca in bugetul pentru anul viitor vor fi avansate schimbari fundamentale atat referitoare la TVA-ul diferentiat, cat si la contributiile de asigurari sociale. In baza unei ordonante de urgenta adoptate in 2010, persoanelor cu pensii de peste 740 lei li s-a retinut, de la 1 ianuarie 2011, o cota de 5,5% drept contributii de sanatate. Curtea Constitutionala a constatat insa ca procentul de 5,5 trebuie aplicat numai asupra veniturilor din pensii care depasesc 740 lei.

Tarif maximal la internet in roaming de la 1 iulie 2012

Anul acesta se introduc pentru prima data tarife maximale la serviciile de internet. Parlamentul European a avizat noile reglementari privind serviciile de roaming, iar aceste tarife intra in aplicare de la 1 iulie. Mai exact, utilizatorii vor fi taxati cu maximum 70 de centi per megabyte pentru descarcarea de date sau navigarea pe internet in timpul calatoriilor peste granita. Conform noilor reguli, din iulie utilizatorii vor plati tarife de maximum 29 de centi/minut pentru efectuarea unui apel, 8 centi/minut pentru receptionarea unui apel si 9 centi pentru transmiterea unui SMS. Un studiu de caz prezentat de Comisia Europeana arata ca aceste noi plafoane ar putea genera economii de minimum 200 de euro la nivelul unei familii aflate in concediu de o saptamana intr-o alta tara a Uniunii Europene. Aceste tarife maximale ar urma sa scada treptat, pentru ca din 2014 utilizatorii sa plateasca in roaming maximum 19 de centi pe minut pentru efectuarea unui apel. Noile reguli vor fi adoptate de Consiliul de Ministri ai Uniunii Europene peste o luna si vor avea efect direct in toate statele europene din luna iulie.

Angela Merkel: O crestere pe credit ne va aduce inapoi la inceputurile crizei. Nu o dorim, nu o vom face

Cancelarul german Angela Merkel a declarat ca o crestere bazata pe credit "ne va aduce inapoi la inceputurile crizei". Intr-un discurs sustinut in fata Parlamentului, aceasta a sustinut ca Germania nu isi doreste si nu va face asa ceva. "O crestere prin reforme structurale este importanta si necesara", a subliniat Angela Merkel. Oficialul a prezentat in fata camerei inferioare a parlamentului pozitia Germaniei in ceea ce priveste summitul G8 din Statele Unite, din 18-19 mai. Cancelarul a declarat ca la acest summit vor fi abordate "viitoarele masuri" pentru consolidarea finantelor publice, precum si "masurile de crestere" discutate in prezent in Europa. Potrivit acesteia, "iesirea din criza va fi un proces lung" si este necesara atacarea problemelor esentiale ale anumitor tari europene, "o indatorare catastrofala" si "lipsa de competitivitate".

Ford a inceput productia de motoare la Craiova, dupa investitii de 180 milioane euro

Ford a inceput joi oficial productia de motoare la uzina din Craiova. Aici sunt realizate trei versiuni ale motorului EcoBoost de un litru cu puterile de 100, 120 si 125 CP, acestea urmand sa ajunga pe masini precum B-Max, Focus si C-Max. Investitiile in sectia de motoare sunt de 180 de milioane euro, iar numarul de angajati este de 400. Capacitatea anuala va ajunge la 350.000 de motoare, insa totul va depinde de cererea din piata. Ford a inceput in august anul trecut productia de test a B-Max la Craiova, iar din iunie va incepe productia de volum. Compania estimeaza ca va produce anul acesta 60.000 de masini la Craiova, iar sub 1% dintre ele, aproximativ 500, se vor vinde in tara noastra.