UE a aprobat reguli mai stricte pentru sectorul bancar

de George Stefan     HotNews.ro
Miercuri, 16 mai 2012, 13:36 Economie | Finanţe & Bănci


Uniunea Europeana a aprobat reguli mai stricte pentru banci, in intentia de a le face mai sigure si pentru a elimina nevoia de ajutoare financiare din partea statelor, pe viitor, relateaza BBC.

UE doreste sa faca sectorul bancar mai rezistent la socurile financiare, Consiliul pentru Afaceri Economice si Financiare dandu-si acordul politic pentru reguli mai stricte care sa reglementeze activitatea bancilor si a firmelor de investitii.

Regulile urmeaza sa fie discutate in Parlamentul European si se asteapta ca acestea sa intre in vigoare incepand cu sfarsitul lunii iunie.

Aceste noi reguli doresc sa creasca stabilitatea financiara si sa pregateasca mai bine bancile in gestionarea riscurilor si in absorbirea socuri similare celor din ultimii ani.

In acelasi timp, acestea vor contribui la o crestere economica sustenabila, asigurand o continuitate a fluxurilor de creditare spre economia reala si prin introducerea de reguli armonizate cerute de piata unica.

Propunerile (un regulament si o directiva) vor introduce in legislatia europeana un set cuprinzator de standarade internationale, cunoscut drept "Acordul Basel III".

Se asteapta ca UE sa fie prima regiune din lume care adopta masurile dezvoltate de Comitetul Basel pentru Supraveghere Bancara si aprobate de liderii G20 in anul 2010.

Desi acordul Basel vizeaza doar 120 de banci active la nivel international, legislatia UE se va aplica tuturor celor 8.300 de banci europene.

Conform proiectului legislativ, toate bancile europene trebuie sa detina mai mult capital de calitate ("top-quality capital") pentru a fi capabile sa acopere pierderile neasteptate.

Capitalul comun de rang 1 ("common equity tier 1 " - CET 1) va trebui sa reprezinte 4,5% din riscul ponderat al activelor, in crestere fata de 2% in prezent. In plus, statele membre pot avea posibilitatea de a creste cerintele prudentiale pentru institutiile interne autorizate si a mai multor ponderi asociate riscului.

De asemenea, alaturi de aceste cerinte privind capitalul minim, doua rezerve financiare trebuie sa fie introduse in UE.

In primul rand, bancile trebuie sa mentina o rezerva de conservare a capitalului echivalenta cu 2,5% din valoarea activelor ponderate cu riscul acestora - altfel acestea nu pot plati dividende sau bonusuri.

In al doilea rand, statele membre vor trebui sa stabileasca o rezerva de capital anticiclica facultativa, pentru a evita creditarea excesiva.

Peste aceste doua prevederi, fiecare stat membru poate impune o rezerva pentru riscul sistemic al CET1 asupra sectorului financiar sau a unei parti din acesta, in scopul de a evita riscurile cu un caracter sistemic.

Acest buffer poate fi ridicat pana 3-5% in functie de tipul expunerii, sau chiar mai mult, cu aprobarea Comisiei.

"Compromisul final trebuie sa contribuie la stabilitatea financiara, baza necesara pentru crestere economica si ocupare. Obiectivul general ramane intarirea rezistentei sectorului bancar in UE si asigurarea ca bancile vor continua sa finanteze activitatea economica si cresterea", a spus comisarul european pentru piata interna, Michel Barnier, citat de BBC.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1074 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    sector bancar (Miercuri, 16 mai 2012, 21:11)

    scridon radu lucian [anonim]

    Sunt inginer , dar lucrez cu bancile de peste 25 de ani.Le inteleg perfect politicile, in prezent exista o vulnerabilitate datorita situatiei dificile in Europa, dar nu bancile au generat aceasta.Ce propun:O atenta analiza a creditarilor, prin limitarea la o limita rezonabila a dobanzilor in functie de investitiile la care banca le sustine, poate si prin recuperarea cu profit din beneficiile obtinute de catre cel sprijinit, prin analiza permanenta a evolutiei investitiei.Tehnica de calcul poate ajuta bancile prin dezvoltarea platilor Off-line, dezvoltarea la extrem a utilizarilor cardurilor, la ori ce nivel.In Orientul Indepartat, in cel mai mic magazin exista terminal pentru plata cu carduri.Poate si o politica comuna a sectorului bancar pentru a sprijini creditarea, mai ales pentru persoane fizice aflate in dificultate datorita prabusirii economice de care acestea nu au nici o vina, ar fi salutara,prin oferte viabile de ajutor.Am prezentat o simpla parere.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by