Guvernul spaniol a angajat banca de investitii Goldman Sachs sa efectueze o evaluare independenta a bancii locale Bankia, aflata in dificultate si preluata de Stat saptamana trecuta, scrie in editia sa de vineri ziarul spaniol Expansion, citat de Bloomberg. Banca de investitii americana va analiza in termen de o luna cat de mult ar trebui Statul sa injecteze in banca pentru ca aceasta sa revina pe linia de plutire. Banca americana a fost implicata intr-un imprumut "discret" acordat Greciei si care s-a dovedit a fi o greseala foarte costisitoare.

In ziua in care s-a ajuns la un acord pentru incheierea tranzactiei, guvernul grec ii datora deja bancii cu 600 mil. euro mai mult decat suma de 2,8 mld. euro pe care a imprumutat-o, a afirmat Spyros Papanicolau, cel care a preluat in 2005 conducerea agentiei de management al datoriei Greciei, citat de Bloomberg. Pretul tranzactiei, un instrument financiar derivat care a mascat creditul si despre care Grecia nu s-a consultat cu alti creditori din cauza presiunilor bancii americane, urcase la 5,1 miliarde de euro, explica Papanicolau.

In cazul Bankia, sursele citate de ziarul spaniol spun ca "gaura" din conturile bancii spaniole ar fi de circa 8 miliarde de euro, expunerea pe imobiliare fiindu-i fatala Bankia. Actiunile bancii au scazut joi cu 30 la suta, dupa ce Guvernul a negat ca sumele retrase de clientii bancii au depasit 1 miliard de euro.

Vineri, agentia Moody's a retrogradat ratingul datoriei pe termen lung a 16 banci si patru regiuni din Spania, relateaza AFP. Dupa o zi neagra, joi, Bankia, al carei rating nu a fost degradat de Moody's, si-a moderat pierderile, vineri, scazand cu 0,77%, la 1,411 euro. Dur afectata de Moody's, cea mai mare banca a Zonei Euro din punct de vedere al capitalizarii, Santander, pierdea 1,64% in deschiderea de vineri, pana la 4,372 euro. Agentia degradase joi ratingul bancii cu trei trepte, pana la "A3".

Aceeasi sanctiune a afectat BBVA, numarul doi in Spania, care pierdea 1,05% in deschidere, la 4,717 euro.

Moody's a a degradat cu trei trepte ratingul celei de-a treia banci spaniole, CaixaBank, la "A3". Aceasta pierdea 0,68% in deschiderea de vineri, la 2,189 euro.