Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a afirmat sambata ca lupta impotriva deficitelor si cresterea economica trebuie sa mearga mana in mana pentru a se ajunge la "prosperitate", in debutul discutiei despre criza din Zona Euro cu partenerii sai din G8, relateaza AFP.

"Suntem toti hotarati sa facem in asa fel incat cresterea, stabilitatea si consolidarea bugetara sa faca toate parte dintr-un ansamblu de masuri pe care toti trebuie sa le adoptam pentru a ajunge la prosperitatea pe care o cautam pentru cetatenii nostri", a afirmat Obama, in deschiderea celei de-a doua runde a summitului G8 de la Camp David (Maryland, est).

Criza datoriilor suverane a divizat partenerii unui mai mare accent asupra masurilor de relansare si cei care sustin austeritatea, pe fondul gravelor ingrijorari legate de Grecia. Acest dosar este primul care va fi examinat sambata dimineata de liderii celor opt tari cele mai industrializate si ai Uniunii Europene, la Camp David.

In ziua precedenta, in momentul in care iesirea Greciei din Zona Euro este evocata deschis, Barack Obama a dat un semnal de incurajare a relansarii economice in Europa, in cadrul intalnirii cu omologul sau francez, Francois Hollande.

Obama a afirmat ca G8 va evoca "o abordare responsabila a austeritatii bugetare, cuplata cu masuri energice pentru crestere", o pozitie amplu sustinuta de Hollande in cadrul campaniei electorale, dar opusa austeritatii impuse de cancelarul german Angela Merkel, care participa si ea la summitul de la G8.

Candidat la un al doilea mandat, la alegerile din 6 noiembrie, Obama a avertizat impotriva efectelor nefaste ale dificultatilor europene asupra situatiei din Statele Unite unde, desi modesta, cresterea economica s-a reinstalat iar somajul a scazut cu un punct din august 2011.

Liderii G8 (Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Italia, Franta, Germania, Japonia, Rusia) si ai UE au efectuat deja un tur de orizont al dosarelor politice care domina actualitatea mondiala, in special programele nucleare iranian si nord-corean, precum si Birmania si Siria, a precizat Obama, sambata.

In ceea ce priveste Iranul, cu cateva zile inainte de reluarea negocierilor, la Bagdad, Obama a subliniat ca G8 impartaseste opinia potrivit careia Teheranul "are dreptul la un program nuclear pasnic, dar violarea continua a regulilor internationale si incapacitatea sa de a dovedi pana in prezent ca nu incearca sa-l militarizeze constituie un grav motiv de ingrijorare".

"Suntem cu totii angajati ferm in continuarea unei abordari de sanctiuni si presiuni, alaturi de discutii diplomatice. Speram sa putem rezolva problema de o maniera pasnica", a spus el.

Referitor la Siria, Barack Obama a evocat necesitatea de vedea "procesul politic" angajat "mai rapid" in aceasta tara, teatru al unei revolte reprimate sangeros de regimul Bashar al-Assad.

Aceasta formulare vaga nu a putut ascunde diferendul persistent cu Moscova, a carei legata de aliatul sau nu s-a schimbat. Un consilier de la Kremlin, Mihail Margelov, a apreciat sambata ca "nu poate exista o schimbare cu forta a regimului".

Dupa situatia economica, liderii G8 si ai UE se vor apleca succesiv asupra energiei si apoi securitatii alimentare, alaturi de lideri africani (Benin, Etiopia, Ghana si Tanzania).

Dupa-amiaza va fi consacrata Afghanistan si altor tari din Orientul Mijlociu si Africa de Nord.

Afghanistanul urmeaza sa fie subiectul dominant al summitului NATO care incepe duminica la Chicago.

La Camp David, Obama va sustine o conferinta de presa la ora 17,45 (21,45 GMT) inainte de a pleca la Chicago.