Germania si-a manifestat din nou opozitia fata de asa-numitele euro-obligatiuni, inaintea intalnirii dintre noul ministru de finante francez si omologul sau german, relateaza BBC.

Pierre Moscovici se va intalni la Berlin cu ministrul de finante la Germaniei, Wolfgang Schaeuble, si este de asteptat sa propuna masuri care sa sprijine cresterea economica.

Euro-obligatiunile sunt o propunere privind solutionarea problemei datoriilor publice din cele 17 state membre ale zonei euro.

Insa un oficial german a precizat ca acestea vor fi "o reteta la un moment nepotrivit."

"Intotdeauna am spus ca, in primul rand, avem nevoie de soliditate in finantele europene si acest lucru este tratatul fiscal", a declarat Steffen Kampeter, adjunct al ministrului de finante, referindu-se la pactul bugetar semnat de 25 din cele 27 de tari membre din Uniunea Europeana.

Pactul a fost pus la indoiala de alegerea socialistului francez Francois Hollande, care doreste introducerea euro-obligatiunilor si o modificare a pactului, fiind impotriva politicilor de austeritate promovate de Germania.

De asemenea, la alegerile de la inceputul lunii mai, majoritatea grecilor au votat impotriva partidelor care au sustinut masurile drastice de austeritate care au fost agreate cu UE.

Noul prim-ministru al Frantei, Jean-Marc Ayrault, a precizat pentru cotidianul Liberation ca politicienii ar trebui sa ia in considerare toate masurile, inclusiv imprumuturile de la Banca Centrala Europeana.

Incertitudinea cu privire la situatia din Grecia si temerile cu privire la sectorul bancar din Spania au coborat indicii bursieri si moneda euro la cele mai reduse niveluri din ultimele saptamani.

Liderii europeni vor avea o intalnire informala miercuri la Bruxelles, iar urmatoarea intrunire importanta a acestora va fi la summitul UE de la sfarsitul lunii iunie.

Totodata, Reuters informeaza ca presedintele francez, Francois Hollande, va inainta o propunere pentru punerea in comun a datoriilor europene la intalnirea informala de la mijlocul acestei saptamani, crescand presiunea asupra cancelarului german Angela Merkel de a renunta la respinderea acestei idei.

Presedintele francez se asteapta sa fie sprijinit in acest demers de primul ministru italian, Mario Monti, de premierul spaniol Mariano Rajoy si de Comisia Europeana, care au fost de mai mult timp in favoarea euro-obligatiunilor. Si primul ministru slovac, Robert Fico, a spus parlamentarilor luni ca va sprijini pozitia adoptata de Franta.

De cealalta parte, Germania se opune unei actiuni in prezent, spunand ca este necesar un mai mare progres in primul rand in ceea ce priveste coordonarea politicilor fiscale in zona euro. Aceasta este sustinuta de Olanda, Finlanda si alte tari.

"Dezbaterea privind euro-obligatiunile este din nou in centru si Hollande are sprijinul altor lideri", a mentionat un oficial UE. "Nu este ceva care se va intampla peste noapte, exista o multime de lucruri care trebuie sa se intample inainte - insa exista dorinta unui plan de actiune catre euro-obligatiuni."

Intr-o scrisoare adresata liderilor UE, presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, le-a cerut acestora sa nu aiba niciun "tabu" la summitul informal de miercuri, care a fost facut in intentia de a gasi masuri specifice pentru a stimula cresterea economica si pentru a crea locuri de munca.

Propunerile de crestere sunt asteptate sa includa cresterea capitalului Bancii Europene de Investitii si planuri pentru crearea imprumuturilor europene comune ("project bonds") subscrise de catre bugetul UE de finantare a infrastructurii.