"​​Dispozitia din pietele financiare a fost favorabila leului in sedinta de luni si pare de asemenea favorabila in aceasta zi. Totusi, in pofida cresterilor burselor internationale si aprecierii monedelor din regiune, leul a fost relativ stabil, inregistrand o tendinta usoara de depreciere, ceea ce sugereaza ca este nevoie de imbunatatire a apetitului pentru risc mai puternica pentru ca leul sa corecteze pierderile recente. Ne asteptam ca sesiunea de astazi sa fie statica", se arata in raportul ING Bank.

Ratele de dobanda au continuat sa scada in sesiunea de ieri, se mai arata in document– randamentele implicite ale swap-urilor valutare pentru scadente foarte scurte coborand de la 4% la 1,5% iar cele pentru scadenta de o luna coborand de la 4,4% la 4,25%. Aceste scaderi au loc in timp ce nevoia sistemului bancar de lichiditate oferita de banca centrala este in crestere, sugerand ca sistemul continua sa se indeparteze de unul care functioneaza optim.

Rezultatele operatiunii repo organizate ieri au indicat o crestere spectaculoasa a numarului participantilor (la 9 fata de 4 inregistrati in ultimele saptamani) si o crestere mai putin interesanta la nivelul sumei atrase (la aproximativ 8 miliarde de lei de la 6 miliarde inregistrate in ultimele saptamani). Asemenea indicii sugereaza ca deficitul de lichiditate este in crestere (deficit pe care il estimam la 6 miliarde de lei in luna aprilie) si aceasta sugereaza ca se acumuleaza o presiune ascendenta asupra ratelor de dobanda din piata monetara, presiune ce la un moment dat s-ar putea sa majoreze costul de finantare a statului.