Fiecare stat din Zona Euro va trebui sa elaboreze planuri individuale de urgenta pentru eventualitatea in care Grecia ar iesi din uniunea monetara, au declarat surse din Zona Euro pentru Reuters. Oficialii europeni au ajuns la un consens luni dupa-amiaza, in cadrul unei video conferinte de o ora a Grupului de lucru al Eurogrup.

Reuters precizeaza ca informatia a fost confirmata de trei oficiali din Zona Euro adaugand ca jurnalistii agentiei de presa au vazut un memo realizat de unul dintre statele membre in care erau prezentate cateva elemente pe care guvernele respective ar trebui sa le ia in considerare.

Grupul de lucru al Eurogrup este format din oficiali care pregatesc intalnirile ministrilor de finante si formeaza board-ul Fondului European de Stabilitate Financiara.

"Membrii grupului de lucru al Eurogrup s-au pus de acord ca fiecare tara din Zona Euro ar trebui sa pregateasca un plan de urgenta, individual, pentru potentialele consecinte ale iesirii Greciei din uniunea monetara", a declarat un oficial din Zona Euro, familiarizat cu discutiile de luni.

"Nu s-a pregatit deocamdata nimic la nivelul intregii Zone Euro, de teama ca informatiile sa fie dezvaluite", a adaugat sursa.

Un al doilea oficial a confirmat intelegerea Grupului de lucru al Eurogrup.

Ministerul elen al Finantelor a negat, intr-un comunicat de presa, zvonurile potrivit carora s-ar fi convenit asupra pregatirii planurilor pentru eventuala sa iesire din uniunea monetara.

"Ministerul de Finante (n.r. elen) dezminte categoric informatiile potrivit carora, in cursul teleconferintei organizate de grupul de lucru al Eurogrup din 21 mai 2012, s-ar fi convenit asupra pregatirii unor planuri de urgenta pentru eventuala iesire a Republicii Elene din zona monedei unice", precizeaza comunicatul Ministerului Finantelor,

Intrebat inaintea summitului UE de la Bruxelles in legatura cu planurile de urgenta, ministrul belgian al Finantelor, Steven Vanackere, a declarat: "Toate planurile (n.r. pentru Grecia) se leaga de acelasi lucru: sa fii responsabil, ca guvern, inseamna sa prevezi chiar si ceea ce incerci sa eviti".

"Trebuie sa mentinem eforturile pentru evitarea iesirii Greciei din Zona Euro, dar acest lucru nu inseamna ca nu ne pregatim pentru o astfel de eventualitate. Cred ca multe tari au propriile planuri de urgenta pentru scenariile pe care vor sa le evita cu orice cost, precum atacuri teroriste, si sa spunem ca nu avem un plan de urgenta ar fi iresponsabil", a explicat Vanackere.

Alegerile din Grecia din luna iunie sunt percepute pe plan international drept un referendum pe tema ramanerii tarii in Zona Euro si implicit a respectarii planului de austeritate.