Guvernul chinez a anuntat ca va lua masuri de sprijinire a cererii si investitiilor, pe fondul temerilor de incetinire a economiei, relateaza BBC.

Miercuri, guvernul a precizat ca va incuraja investitiile private in unele sectoare, precum energie, transport feroviar si telecomunicatii. Masura vine dupa ce exporturile chineze, unele dintre cele mai importante motoare de crestere, au fost afectate de scaderea cererii globale.

De asemenea, autoritatile doresc sa majoreze consumul intern pentru a compensa declinul exporturilor.

"Presiunea de scadere a economiei este in crestere. Trebuie sa luam proactiv politici si masuri pentru a creste cererea si pentru a crea un mediu favorabil politic pentru o crestere economica stabila si relativ rapida", a spus guvernul, intr-o declaratie.

Economia Chinei a incetinit in ultima perioada. Rata anuala de expansiune a PIB-ului a fost de 8,1% in primul trimestru, cel mai redus ritm din ultimii aproape trei ani.

Pentru anul 2012 guvernul a stabilit o tinta de crestere de 7,5%, cea mai scazuta dupa 2004. Cu toate acestea, au existat temeri ca economia chineza poate inregistra o incetinire peste asteptari, pe termen scurt.

Pe fondul acestor temeri, China a relaxat politicile in scopul de a sustine cresterea, banca centrala reducand rata rezervelor minime obligatorii de trei ori in ultimele sase luni. Aceasta scadere a oferit mai multi bani bancilor pentru creditare, in speranta ca o crestere a imprumuturilor va conduce la cheltuieli mai mari si va spori cererea interna.