Uniunea Europeana traverseaza un moment crucial al istoriei sale, a declarat joi, la Roma, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, care a facut apel la "necesitatea" unui pact pentru crestere economica alaturi de pactul de disciplina bugetara, relateaza AFP.

"Traim un moment crucial in istoria Uniunii", criza datoriilor aratand "slabiciunile" (constructiei europene), a declarat Draghi, intr-un discurs tinut in fata mai multor sute de studenti de la universitatea Sapienza.

"Am ajuns intr-un punct in care procesul de integrare europeana are nevoie de un salt curajos de imaginatie politica pentru a supravietui", a spus Draghi.

Cum a declarat deja in mai multe randuri, acesta a reafirmat "necesitatea unui pact de crestere" alaturi de pactul fiscal, care vizeaza intarirea disciplinei bugetare in blocul comunitar.

Acest pact pentru crestere economica se bazeaza mai ales pe "reformele structurale", in special ale pietei muncii, insa si pe relansarea investitiilor publice, gratie unui rol mai mare al Bancii Europene pentru Investitii si o reprogramare a fondurilor structurale europene.

Acest lucru nu va duce la o crestere a deficitelor publice deoarece "nu exista crestere sustenabila fara a pune conturile publice in ordine".

Inainte ca Draghi sa ajunga, un grup de 60 de studenti au manifestat in fata universitatii impotriva politicii de austeritate impusa in statele Uniunii Europene. Acestia au purtat banderole si au distribuit bancnote tiparite de 50 de euro pe care era scris "Nu BCE, nu austeritatii". Insa presedintele BCE a fost primit triumfator in interiorul amfiteatrului.

Draghi a participat la un omagiu pentru economistul Federico Caffe, care a fost un mare discipol european al lui John Maynard Keynes, economistul britanic care, in anii '30 in SUA, a recomandat investitiile publice pentru a relansa activitatea economica.