La data de 4 aprilie 2012, actionarii Fondului au aprobat, in principiu, listarea secundara a Actiunilor la WSE si furnizarea unei instructiuni catre Managerul de Fond cu privire la prezentarea catre actionari, cel tarziu la data de 31 mai 2012, , anunta oficialii FP. De asemenea, acestia vor prezenta unui plan care trebuie sa prevada toate actiunile necesare pentru listarea actiunilor Fondului la WSE si vor programa o adunare generala a actionarilor pentru a vota toate aceste chestiuni necesare cel tarziu la data de 30 iunie 2012.

In urma aprobarii actionarilor, Managerul Fondului a finalizat procesul de selectie pentru consortiul de banci de investitii care va furniza asistenta Fondului, si prezinta in acest document planul propus pentru executarea listarii secundare a actiunilor Fondului pe piata principala a WSE. Consortiul care va furniza propuneri Fondului pentru listarea secundara la WSE, include J.P. Morgan si UniCredit Group in calitate de coordonatori globali comuni si KBC Securities in calitate de co-manager La recomandarea Consortiului, listarea actiunilor la WSE va fi realizata mai intai printr-o listare tehnica (adica o listare fara ofertarea simultana de actiuni), timp ce noii investitori locali (polonezi) si straini vor fi atrasi ulterior prin intermediul unuia sau mai multor plasamente de actiuni vandute de actionarii existenti ai Fondului prin plasamente accelerate si / sau tranzactii individuale pe pia

ta regulata (deschisa), facilitate de Consortiu.

Avand in vedere beneficiile poten tiale ale listarii secundare la WSE pentru actionarii Fondului, reiesite dintro

vizibilitate crescuta si atragerea unei cereri suplimentare pentru actiuni, in urma aprobarii dumneavoastra,

Managerul de Fond are ca scop, in functie de un numar de factori, inclusiv stabilirea unei legaturi directe sau

indirecte intre sistemele depozitare din Polonia si Romania, precum si conditiile de piata, sa incheie acest

proces pana la sfarsitul anului 2012.

Motivatia listarii secundare

In urma unei analize detaliate a avantajelor unei listari secundare si a consultarii mai multor banci globale de

investitii, Managerul de Fondul a publicat, la data de 7 iulie 2011, recomandarea sa pentru listarea secundara

la WSE, care ar fi in interesul pe termen lung al actionarilor Fondului din urmatoarele motive:

  • WSE s-a transformat intr-o locatie europeana importanta pentru listarea unora dintre cele mai mari companii din Europa Centrala si de Est, fiind sustinuta de o baza de investitori institutionali locali numeroasa si bine dezvoltata.
  •  WSE a fost in 2011 a treia cea mai activa piata din lume in privinta ofertelor publice initiale, cu aproximativ 40 de oferte.
  • Cu o valoare de piata de 1,5 miliarde EUR, Fondul are ca scop sa se afle printre primele 15 cele mai mari companii listate la WSE in ceea ce priveste capitalizarea de piata, beneficiind in acest fel de o  vizibilitate mai mare in randul investitorilor institutionali internationali, inclusiv fondurile poloneze de pensii si fondurile mutuale.
  • Fondul ar urma sa atraga o baza mai larga de investitori, care nu sunt prezenti in acest moment in Romania, ceea ce ar trebui sa aiba ca rezultat o cerere suplimentara pentru actiunile Fondului si arputea avea un impact asupra evaluarii si a lichiditatii. 
  • Fondul va beneficia de o acoperire mai larga in ceea ce priveste cercetarea din partea brokerilor internationali. 
  • In baza analizei Consortiului, datorita dimensiunii Fondului, includerea acestuia in indicele WIG (cel mai cuprinzator indice al WSE) ar putea avea loc la putin timp de la listare, iar Fondul ar putea fi, de asemenea, inclus in indicele WIG 20 (in functie de cifra de afaceri din tranzactionarea pe piata). Mai departe, includerea in indicele WIG 20 ar putea avea ca rezultat o cerere mai mare din partea  investitorilor institutionali, avand in vedere ca performantele multora dintre fonduri sunt evaluate in functie de asemenea indici si fata de alte fonduri, la sfarsitul fiecarui an. Includerea in indicele WIG 20 poate avea loc la fiecare ajustare trimestriala, in a treia vineri din fiecare luna martie, iunie, septembrie si decembrie, pe baza clasamentului constituit dupa ultima sedinta de tranzactionare din fiecare luna ianuarie, aprilie, iulie si, respectiv, octombrie, luand in calcul cifra recenta de afaceri pe WSE (ultimele 12 luni avand o pondere de 60%) si valoarea de piata (o pondere de 40%). In plus, pentru companiile dublu-listate, valoarea de piata este corectata prin proportia cifrei de afaceri dinVarsovia si proportia volumelor din piata originara.
  • In cele din urma, costurile asociate cu listarea si obligatiile de raportare continue pe WSE sunt mai putin stringente (si mai rentabile) decat in cazul altor piete importante.

In final, listarea secundara ar face Fondul mai vizibil si mai usor accesibil pentru investitorii vizati, care includ fondurile poloneze de pensii si fondurile mutuale, precum si investitorii internationali dedicati regiunii si investitorii de benchmark care nu sunt activi in Romania. De exemplu, in termeni de cerere potentiala, activele administrate de fondurile poloneze de pensii se ridicau la aproximativ 57 miliarde EUR la sfarsitul lunii aprilie 2012 si alocarea medie pe actiuni era mai mare de 33% sau de aproximativ 19 miliarde EUR. De la inceputul programului de pensii, fondurile au primit aproximativ 43 miliarde EUR, iar in 2012 se estimeaza ca cele 14 fonduri locale de pensii vor primi alte 2 miliarde EUR din partea Institutiei Poloneze de Asigurari Sociale (IPAS)

Achizitiile totale de actiuni de la inceputul anului incoace, de aproximativ 900 milioane EUR, ceea ce reprezinta cu 40% mai mult decat transferurile dinspre IPAS, subliniaza apetitul puternic pentru actiuni al acestora. Mai mult, activele administrate de fondurile mutuale poloneze depaseau 27 de miliarde EUR la sfarsitul anului 2011.

Impactul unei baze de fonduri atat de semnificative pe piata poloneza este cel mai bine reflectat in tabelele

de mai jos, care ofer a o comparatie concisa intre Bursa de Valori din Varsovia si Bursa de Valori din Bucuresti pentru perioada cuprinsa intre 2000 si 2011, in privinta capitalizarii pietelor, a numarului de companii listate

si a valorilor tranzactionate zilnic, exprimate in euro.

  • Planul pentru listarea si plasamentul secundare

Consortiul recomanda in general ca listarile secundare sa fie insotite (sau urmate) de un plasament

semnificativ de actiuni pe noua piata de listare un asemenea eveniment de lichiditate este necesar pentru

a ridica nivelul de constientizare, pentru a atrage cerere suplimentara si pentru a impulsiona activitatea de tranzactionare secundara initiala in noua piata de listare. Asa cum am mentionat anterior, o ofertare publica secundara a actiunilor Fondului pe WSE, care urmau sa fie cumparate de catre Fond de la actionarii existenti

in cadrul programului de rascumparare, a fost abordarea noastra preferata initial, dar, avand in vedere ca

exista diferente in interpretarea normelor romanesti cu privire la operatiunile de rascumparare de actiuni si

alte elemente conexe, si, ulterior discutarii acestor diferente cu Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), am decis sa nu urmam la acest moment calea unei oferte publice secundare. Vom continua acest dialog cu CNVM in speranta de a crea mai multe optiuni strategice pentru Fond pe viitor, dar situatia curenta a discutiilor ne face sa credem ca este putin probabil sa existe o schimbare esentiala a acestei pozitii in perioada de timp in care consideram ca este necesara o listare secundara.

Cu toate acestea, dupa consultarea Consortiului, am stabilit o abordare despre care credem ca poate duce la

realizarea obiectivelor principale ale Fondului, prin doua etape importante:

1. Listarea tehnica, sau admiterea si introducerea la tranzactionare pe WSE, in baza unui memorandum de informare ("Memorandum de Listare") care nu necesita aprobarea niciunui alt organism de reglementare, cu conditia ca Fondul sa respecte scutirea relevanta de la obligatiile de a pregati, a obtine aprobarea (de la organismul de reglementare) si de a anunta publicarea unui prospect de listare in conformitate cu Directiva Uniunii Europene cu privire la Prospect (EUPD).

Aceasta scutire este valabila pentru companiile listate din tarile membre UE daca indeplinesc oricare dintre urmatoarele conditii indicate in Articolul 4.2.h) al EUPD:

- Valorile lor mobiliare au fost admise la tranzactionare pe o alta piata reglementata (Bursa de Valori Bucuresti in cazul Fondului) cu mai mult de 18 luni in urma; sau

- Prima admitere a acestor valori mobiliare la tranzactionare pe o alta piata reglementata (Bursa de Valori Bucuresti in cazul Fondului) a avut loc dupa 31 decembrie 2003 si a fost precedat a de aprobarea unui prospect de emisiune disponibil publicului in conformitate cu regulamentele relevante; sau

- Circulara de listare a fost pusa la dispozitia publicului in legatura cu aceasta admitere, care a avut loc intre 1 iulie 1983 si 31 decembrie 2009, fiind intocmita si aprobata in conformitate cu legile Uniunii Europene in vigoare la momentul respectiv;

- Indeplinesc obligatiile legate de admiterea la tranzactionare pe respectiva piata reglementata (Bursa de Valori Bucuresti in cazul Fondului).

Exceptia de mai sus urmeaza sa devina disponibila Fondului incepand cu 25 iulie 2012, data de la care Fondul i

si poate lista toate actiunile pe WSE fara a fi necesara pregatirea, obtinerea aprobarii de la CNVM

si publicarii unui prospect de listare - in schimb necesitand doar publicarea unui Memorandum de Listare.

Facilitarea lichiditatii la WSE dupa listarea tehnica a Actiunilor Fondului. Dupa listarea tehnica la WSE, Fondul si Consortiul vor actiona pentru sustinerea diversificarii bazei de actionari ai Fondului prin: masuri de marketare a actiunilor catre investitorii institutionali polonezi si internationali, prin intermediul (unora dintre) membrii Consortiului care vor publica / actualiza analize referitoare la Fond, prin realizarea de intalniri intre investitorii

si managementul Fondului, precum si facilitarea plasamentelor accelerate sau a tranzactiilor individuale la WSE, adresateinvestitorilor institutionali polonezi si internationali activi la WSE.

Aceasta este metoda preferata, pentru ca, in acest caz, bancile din Consortiu pot sa isi desfasoara

activitatile intr-o maniera care ramane dincolo de conceptul unei "ofertari publice" in jursidictia relevanta (Polonia) si, drept urmare, nu ar trebui sa necesite crearea niciunui document de divulgare integral (prospect) aprobat de autoritatile de reglementare, fie o circulara internationala de ofertare in cazul unui plasament privat complet documentat, distribuita in mod privat unui numar limitat de investitori, si nici nu necesita o revizuire completa a obligatiei de diligenta a auditorilor sau avocatilor Fondului (si drept urmare nu implica alte cheltuieli pentru Fond).

Metoda alternativa este o oferta publica secundara (SPO) complet documentata conform EUDP: acest lucru poate fi oportun in viitor in cazul in care apare oportunitatea unei ofertari publice de actiuni de catre Fond (prin schimbari ale legislatiei romanesti / interpretarilor CNVM) sau daca feedback-ul din partea investitorilor incurajeaza o actualizare a prospectului Fondului pentru actualizarea datelor si a "istoricului" Fondului intr-un singur loc. Cu toate acestea, pe baza feedbackului primit pana acum, nu prevedem ca vreunul dintre acesti factori sa se schimbe in intervalul de timp vizat de noi.

  • Conexiunea sistemelor de depozitare

Este important de notat faptul ca pentru a obtine o listare secundara de succes si lichiditati corespunzatoare

pe piata secundara este esential ca actiunile sa fie complet fungibile pe cele doua piete. Calea de a obtine

acest lucru este de a stabili o legatura directa sau indirecta intre sistemele depozitare de pe cele doua piete

(Depozitarul Central al Romaniei ("DC roman") si Depozitarul National de Valori Mobiliare polonez ("NDS polonez"), in asa fel incat tranzactiile cu actiuni sa poata fi realizate prin platforme de tranzactionare. Legatura dintre DC roman si NDS polonez nu este inca realizata. Momentul stabilirii conexiunii va afecta graficul de executie al proiectului de listare vizat.

  • Compozitia Consortiului si obiectul activitatii

Consortiul care va furniza propuneri Fondul cu privire la proiectul de listare secundara si va executa

tranzactiile include: J.P. Morgan Securities Ltd.- in calitate de Coordonator Global Comun; UniCredit Group prin UniCredit Bank AG, Sucursala Londra, si UniCredit CAIB Polonia S.A. in calitate de Coordonatori Globali Comuni si UniCredit CAIB Securities Romania S.A., UniCredit CAIB Romania S.R.L ca Agenti romani; KBC Securities N.V. (Spoᅤka Akcyjna) Oddziaᅤ w Polsce in calitate de Co-Manager.

Onorariile datorate Consortiului constau intr-un Onorariu de listare pentru serviciile prestate pentru listarea tehnica si un Onorariu de stimulare datorat la finalizarea fiecarui plasament de actiuni. Onorariile totale vor fi limitate la 1,075 milioane EUR (fara TVA si orice alte taxe aplicabile), inclusiv costurile Consortiului.