Dupa alegerile din Grecia, de pe 6 mai, care au condus la un impas politic si au majorat dubiile cu privire la viitorul tarii in zona euro, Nikos, un om de afaceri de succes din industria farmaceutica, a transferat 7 milioane de euro intr-o banca din Luxemburg, scrie Reuters.

"Am muncit cu greu toata viata si mi-am asumat riscuri in afaceri. Am 62 de ani in prezent si nu pot sa risc ca banii mei sa devina drahme. Cei mai multi dintre greci doresc sa ramana la euro, asta arata sondajele, insa este mai bine sa fii in siguranta decat sa iti para rau", spune el.

Precautia sa reflecta un trend printre bogatii tarilor din sudul Europei. Grecii se tem de devalorizare in timp ce spaniolii si portughezii sunt ingrijorati de stabilitatea sistemelor bancare locale, astfel ca acestia isi transfera banii spre economii mai solide din regiunea de nord a Europei.

Nikos si-a transferat banii intr-o banca elvetiana care oferea rate ale dobanzii mult mai reduse decat banca din Grecia, insa acesta a spus ca, in schimbul sigurantei, acest sacrificiu merita facut.

Consilierii financiari si bancherii privati ai caror clientii au conturi prea mari pentru a fi acoperite de garantia Uniunea Europene de 100.000 de euro sustin o"retragere din banci prin transferuri" care a fost observata pe parcursul lunii mai.

Cea mai mare parte a acestor bani a fost mutata in Londra, Frankfurt si Geneva, spun consilierii financiari.

Un alt bancher privat de la un grup bancar global si specializat in servicii pentru clientii bogaţi din Spania, a precizat ca spaniolii bogati isi reamintesc de "controalele" din urma cu zece ani din Argentina, cand autoritatile au restrictionat retragerile.

"Avem solicitari din partea noilor clienti care doresc ca o parte din suma lor sa fie transferata in afara Spaniei, din cauza riscului potential al unei restrictionari, desi nu credem ca acest lucru se va intampla si nu sfatuim clientii sa o faca", a mentionat bancherul.

Cum depozitele din bancile europene sunt garantate pana la suma de 100.000 euro, majoritatea economiilor, cu exceptia celor foarte mari, ar fi acoperite daca o banca va falimenta.

Insa, daca o tara va parasi zona euro, asa cum economistii cred ca se poate intampla cu Grecia, conturile bancare ar fi redenominate intr-o noua moneda care s-ar devaloriza, erodand si valoarea depozitelor.

De asemenea, deponentii s-ar putea confrunta si cu controale de capital care sa previna migratia capitalurilor si o continuare a devalorizarii, sau cu o inghetare aplicata tuturor retragerilor pentru a apara bancile.

Un bancher din Londra a declarat ca mai multi colegi au primit solicitari din partea grecilor care doreau sa isi deschida conturi in Marea Britanie pentru a-si proteja averile daca Grecia va iesi din zona euro si se va intoarce la vechea moneda, drahma.

Cu toate acestea, exista multa incertitudine juridica in jurul unei potentiale iesiri a statului elen din zona euro si, spun juristii, mutarea banilor in afara tarii ar putea sa nu fie o masura care sa protejeze in mod necesar conversia in noua moneda.

"Este clar ca investitorii greci cauta modalitati de a pastra euro care nu vor fi convertiti in drahme. Exista o temere ca depozitele in euro detinute de un rezident grec intr-un cont bancar din afara tarii vor fi de asemenea convertite, sau daca titlurile in euro emise detinute de persoanele din afara Greciei vor fi convertite. Nu stiu daca aceste aspecte practice au fost pana acum rezolvate", a spus Damiam Bloom, partener la firma de avocatura Berwin Leighton Paisner.