Italia a imprumutat luni 4,25 miliarde de euro la rate ale dobanzii in crestere si pe o piata tensionata, dominata de incertitudinile investitorilor cu privire la stabilitatea sectorului bancar spaniol, a anuntat Banca Italiei, citata de AFP.

Trezoreria italiana a imprumutat 3,5 miliarde de euro in certificate de trezorie cu cupon zero si cu scadenta in 2014, la o rata a dobanzii de 4,037,%, fata de 3,355% pe 24 aprilie.

Aceasta a emis si alte titluri in valoare de 418 milioane euro indexate cu inflatia si cu scandenta in 2016, la o rata a dobanzii de 4,39% (fata de 2,71% pe 24 februarie), si 333 de milioane in titluri de trezorerie indexate cu inflatia cu scadenta in 2017, la o rata de 4,6, fata de 3,88% pe 24 aprilie.

Trezoreria italiana, care dorea sa imprumute intre 3 si 4,25 miliarde de euro, a atins astfel punctul maxim al intervalului vizat gratie unei cereri totale mari a investitorilor, de 7,6 miliarde de euro.

Luni dimineata piata obligatiunilor a fost dominata de incertitudinile investitorilor cu privire la stabilitatea sectorului bancar spaniol.

Sub efectul acestor temeri, rata dobanzii la titlurile pe 10 ani ale Spaniei s-a apropiat de 6,5%, in timp ce prima sa de risc a depasit 500 de puncte de baza.

Una dintre cele mai mari banci spaniole, Bankia, care este afectata de activele imobiliare riscante, a cerut vineri un ajutor din partea statului de 19 miliarde de euro si, conform cotidianului El Mundo, Madridul ar putea solicita ajutorul Fondului de stabilitate european daca tensiunile de pe piata persista, pentru a injecta inca 30 de miliarde de euro in sectorul sau bancar.

In acest context tensionat, Italia, care se confrunta de la mijlocul lunii aprilie cu o crestere neta a ratelor de dobanda ale titlurilor emise, cu exceptia unei relaxari la mijlocul lunii mai, va reveni pe piete marti pentru a se imprumuta pe termen scurt si mediu-lung.