Romania se claseaza pe locul 15 in lume in exercitarea puterii intangibile, conform noului indicator Soft Power Index, lansat marti de Ernst & Young. Mai mult, Romania este intre cele 9 tari din acest clasament, care se situeaza pe un trend ascendent de la inceputul recesiunii economice pana acum. (Vezi Studiul integral si top 20 in atasament) Ce poate face Romania pentru a dezvolta aceasta sursa de influenta la masa negocierilor internationale? Investitiile in cinematografie, energii regenerabile sau in lotul olimpic sunt doar cateva avantaje pe care le putem cultiva in acest sens, se mai arata in studiul citat.

Top 20 countries_Soft power indexFoto: Hotnews

Dar, pentru a avea cu adevarat un cuvant de spus, trebuie sa inregistram progrese pe toate palierele puterii intangibile, de la cresterea companiilor locale, la consolidarea institutiilor care garanteaza implementarea legilor si libertatile civile, sau la investitiile in educatie si turism.

  • In ciuda deteriorarii imaginii sale pe parcursul recesiunii, SUA raman pe locul I in lume, la distanta mare de a doua clasata - Franta. China conduce detasat clasamentul tarilor emergente, iar Europa de Est domina numeric top 20, cu 10 tari prezente in clasament

"Brandul de tara al Romaniei se aseaza pe niste piloni consolidati de puterea intangibila pe care o exercita tara noastra la nivel regional si international. Faptul ca Brancusi este unul dintre cei mai scumpi si bine vanduti artisti din lume, ca exportam cu succes filme romanesti si o intreaga serie de personalitati si valori culturale odata cu acestea, ca doar cu cateva zile in urma echipa nationala de gimnastica a castigat aurul european ilustreaza perfect acest loc 15 in exercitarea unui nivel de acceptare si atractie la nivel mondial. Sunt avantaje competitive pe care le putem consolida si pentru care alte state sacrifica resurse uriase. Suntem in acest moment intr-o pozitie cu un potential extraordinar de crestere, iar acest lucru s-a vazut foarte bine in urma cu o saptamana, cand mii de turisti straini s-au lasat cuceriti de atmosfera unica a strazilor bucurestene", explica

Bogdan Ion, Country Managing Partner, Ernst & Young Romania

  • Soft power sau "a doua fata a puterii"

Puterea tangibila exprimata prin amenintari sau recompense economice si militare a devenit tot mai contra-productiva astazi- lucru ilustrat de recenta Primavara araba. De cealalta parte, puterea intangibila, sau soft power, castiga mult teren, fiind vazuta acum drept un indicator important al puterii unei natiuni. Soft power reflecta abilitatea de a modela preferintele celorlalti, prin valori intangibile, precum cultura, personalitati, institutii si politici, generand astfel acceptare si beneficii in raport cu alte state.

Ernst & Young a dezvoltat primul instrument cantitativ de masurare a puterii intangibile - Soft Power Index inglobeaza 13 variabile ce contureaza cele trei dimensiuni ale puterii intangibile exercitate de o natiune:

1. Imaginea globala a unui stat masoara popularitatea si atractivitatea culturii sale la nivel international, prin variabile precum exportul de produse media (film, muzica, scenarii si carti), numarul medaliilor olimpice castigate, numarul cetatenilor care sunt personalitati mondiale, sau numarul companiilor locale admirate in intreaga lume.

2. Integritatea globala ilustreaza gradul in care adera un stat la un cod moral sau etic. Lumea intreaga respecta tarile care isi protejeaza cetatenii, care garanteaza libertatile sociale si politice, care isi investesc locuitorii cu putere in mod egal si isi trateaza vecinii cu respect. Aceste aspecte pozitioneaza statele drept modele de urmat, cu un cuvant greu de spus in probleme de politica si drept international. Indicatori precum respectarea legilor, indicele libertatilor civile, prezenta la vot, sau emisiile de dioxid de carbon sunt luati in considerare in aceasta categorie.

3. Integrarea globala masoara cat de interconectata este o tara cu restul lumii. Numarul celor care vin sa viziteze, sa studieze sau sa munceasca intr-o tara si cat de bine reuseste aceasta sa comunice cu restul lumii sunt indicatori ai integrarii sale la nivel global si ai capacitatii sale de influentare, prin parghiile astfel create. Indicele analizeaza in aceasta categorie activitatea turistilor straini, clasificarea universitatilor locale la nivel international sau fluenta cu care foloseste populatia limba engleza.

  • SUA raman o putere incontestabila la nivelul puterii intangibile

In mod paradoxal, ar fi de asteptat ca ultimii sase ani sa fi afectat puterea intangibila a Statelor Unite. SUA au fost vazute drept raspunzatoare pentru criza financiara globala, declansandu-se discutii aprinse privind performanta institutiilor de pe Wall Street, a politicienilor sau organismelor de reglementare - fara a mai mentiona controversatul conflict din Irak. Desi a inceput sa piarda teren din 2008, Statele Unite raman o putere incontestabila si puternic dominatoare la nivel intangibil, inregistrand un index de 87 de puncte in 2010, la 37 de puncte de urmatoarea clasata - Franta. Ca urmare a evolutiilor din ultimii ani, SUA au inregistrat punctaje tot mai mici pe componenta de Integritate globala, in special in privinta respectarii legilor, emisiile de carbon si prezenta la vot. Scorul a fost insa contrabalansat de punctaje foarte mari pe celelalte doua componente - (1) Integrare globala: indicatori precum imigratia, clasificarea universitatilor si (2) Imagine globala: prin indicatorul personalitati internationale - au ridicat puternic indicele SUA in clasamentul mondial.

China conduce clasamentul tarilor emergente in urma investitiilor uriase in puterea intangibila

China conduce detasat clasamentul tarilor emergente, cu aproximativ 10 puncte inaintea Indiei. Cu toate acestea, evolutia puterii intangibile in cazul Chinei nu a tinut pasul cu cresterea galopanta a fortei sale economice, fiind chiar in usoara scadere in perioada 2005-2010. Pozitia Chinei in clasament este in principal determinata de cresterea corporatiilor locale, a industriei turismului, datorita investitiei in propulsarea universitatilor sale si a interesului tot mai mare pentru limba chineza la nivel global.

Puterea sa economica i-a permis sa dedice resurse imense investitiilor in puterea intangibila - spre exemplu, doar in ultimii ani, China a infiintat mii de centre culturale si lingvistice in intreaga lume, care-i disemineaza limba si valorile culturale. Mai mult, sprijinul pe care il ofera studentilor internationali a ridicat numarul studentilor straini care studiaza in China la 250.000. Desi guvernul Chinez pare determinat sa-si puna in miscare intregul mecanism economic pentru a creste influenta sa intangibila, modelul sau autoritar de crestere si dezinteresul pentru protejarea mediului inconjurator prezinta putin interes pentru tarile democratice. In plus, 60% din oamenii de afaceri chinezi cu averi peste 10 milioane de dolari se gandesc sa emigreze, sau au facut-o deja1, desi investitorii vestici merg tot mai mult spre est pentru a-si dezvolta afacerile.