Dar, pentru a avea cu adevarat un cuvant de spus, trebuie sa inregistram progrese pe toate palierele puterii intangibile, de la cresterea companiilor locale, la consolidarea institutiilor care garanteaza implementarea legilor si libertatile civile, sau la investitiile in educatie si turism.
- In ciuda deteriorarii imaginii sale pe parcursul recesiunii, SUA raman pe locul I in lume, la distanta mare de a doua clasata - Franta. China conduce detasat clasamentul tarilor emergente, iar Europa de Est domina numeric top 20, cu 10 tari prezente in clasament
"Brandul de tara al Romaniei se aseaza pe niste piloni consolidati de puterea intangibila pe care o exercita tara noastra la nivel regional si international. Faptul ca Brancusi este unul dintre cei mai scumpi si bine vanduti artisti din lume, ca exportam cu succes filme romanesti si o intreaga serie de personalitati si valori culturale odata cu acestea, ca doar cu cateva zile in urma echipa nationala de gimnastica a castigat aurul european ilustreaza perfect acest loc 15 in exercitarea unui nivel de acceptare si atractie la nivel mondial. Sunt avantaje competitive pe care le putem consolida si pentru care alte state sacrifica resurse uriase. Suntem in acest moment intr-o pozitie cu un potential extraordinar de crestere, iar acest lucru s-a vazut foarte bine in urma cu o saptamana, cand mii de turisti straini s-au lasat cuceriti de atmosfera unica a strazilor bucurestene", explica
Bogdan Ion, Country Managing Partner, Ernst & Young Romania
- Soft power sau "a doua fata a puterii"
Ernst & Young a dezvoltat primul instrument cantitativ de masurare a puterii intangibile - Soft Power Index inglobeaza 13 variabile ce contureaza cele trei dimensiuni ale puterii intangibile exercitate de o natiune:
1. Imaginea globala a unui stat masoara popularitatea si atractivitatea culturii sale la nivel international, prin variabile precum exportul de produse media (film, muzica, scenarii si carti), numarul medaliilor olimpice castigate, numarul cetatenilor care sunt personalitati mondiale, sau numarul companiilor locale admirate in intreaga lume.
2. Integritatea globala ilustreaza gradul in care adera un stat la un cod moral sau etic. Lumea intreaga respecta tarile care isi protejeaza cetatenii, care garanteaza libertatile sociale si politice, care isi investesc locuitorii cu putere in mod egal si isi trateaza vecinii cu respect. Aceste aspecte pozitioneaza statele drept modele de urmat, cu un cuvant greu de spus in probleme de politica si drept international. Indicatori precum respectarea legilor, indicele libertatilor civile, prezenta la vot, sau emisiile de dioxid de carbon sunt luati in considerare in aceasta categorie.
3. Integrarea globala masoara cat de interconectata este o tara cu restul lumii. Numarul celor care vin sa viziteze, sa studieze sau sa munceasca intr-o tara si cat de bine reuseste aceasta sa comunice cu restul lumii sunt indicatori ai integrarii sale la nivel global si ai capacitatii sale de influentare, prin parghiile astfel create. Indicele analizeaza in aceasta categorie activitatea turistilor straini, clasificarea universitatilor locale la nivel international sau fluenta cu care foloseste populatia limba engleza.
- SUA raman o putere incontestabila la nivelul puterii intangibile
China conduce clasamentul tarilor emergente in urma investitiilor uriase in puterea intangibila
China conduce detasat clasamentul tarilor emergente, cu aproximativ 10 puncte inaintea Indiei. Cu toate acestea, evolutia puterii intangibile in cazul Chinei nu a tinut pasul cu cresterea galopanta a fortei sale economice, fiind chiar in usoara scadere in perioada 2005-2010. Pozitia Chinei in clasament este in principal determinata de cresterea corporatiilor locale, a industriei turismului, datorita investitiei in propulsarea universitatilor sale si a interesului tot mai mare pentru limba chineza la nivel global.
Puterea sa economica i-a permis sa dedice resurse imense investitiilor in puterea intangibila - spre exemplu, doar in ultimii ani, China a infiintat mii de centre culturale si lingvistice in intreaga lume, care-i disemineaza limba si valorile culturale. Mai mult, sprijinul pe care il ofera studentilor internationali a ridicat numarul studentilor straini care studiaza in China la 250.000. Desi guvernul Chinez pare determinat sa-si puna in miscare intregul mecanism economic pentru a creste influenta sa intangibila, modelul sau autoritar de crestere si dezinteresul pentru protejarea mediului inconjurator prezinta putin interes pentru tarile democratice. In plus, 60% din oamenii de afaceri chinezi cu averi peste 10 milioane de dolari se gandesc sa emigreze, sau au facut-o deja1, desi investitorii vestici merg tot mai mult spre est pentru a-si dezvolta afacerile.
Dar avem putere!
Ce sa zic
Locul 15!
Halal!
PS, cred ca ar fi fost relevant sa prezentati intreaga lista...nu sa spicuiti doar cate-un loc, pe ici pe colo
2. loacul 15 din cate?
2. Din 14.
Dar asta inseamna sa vina ponta la putere! Ne-a aruncat dincolo de locul 100.
Rusine. RUSINE!
Rusii ne...
Vezi ca ar fi super-tare sa fim de la locul 100 in jos la saracie, coruptie, etc Cred ca vroiai sa zici ca la bogatie, integritate, etc suntem de la 100 in jos. Alt pitic care iti joaca feste.
Romania e o tara asa si asa. Si in materie de bogatie (salariul mediu brut cam 450 de euro, PIB/Capita de 6000 de euro), si in materie de coruptie, libertatea mediului economic, etc. Doar noi ne vedem sub Zambia, ca ne-au turnat unii imaginea de la TV asta direct pe scoarta cerebrala. Sa nu uit, vedeti ca ziua asta se schimba macazul la TV, sa nu ajungeti in vreo 2 ani sa credeti ca am depasit Germania ;)
Ce nu vrem sa vedem e potentialul: ce putem construi peste ce avem. Si nici nu vrem sa vedem asta, din cauza piticilor.
Nu ne remane decat sa ne vaitam: aoleu ce saraci suntem, aoleu ce corupti suntem, nu mai e nimic de facut, fluieras de os, mult zice duios..
a DA ... aia la cre a murit un angajat de la prea multa munca si nu le-au facut nimic...
Asa ca la loc comanda...
Oare nu ni se pare ceva suspect in "Romania pe locul 15 in lume in exercitarea puterii intangibile" ??
Sa fie oare de locul 15 doar intr-un clasament al tarilor emergente? Adica intr-un clasament in care de exemplu SUA si Franta nici nu apar, pentru ca sunt in categoria superioara?
mi se pare mie sau daca ma uit pe fereastra e 2012?
Romania ocupa locul 15 in topul tarilor in curs de dezvoltare, nu in topul global, cum este gresit prezentat!
Succes la erata! :-))
Eu sunt Zeul Suprem Zalmoxe
eu sunt zeul suprem al acestui neam
eu am lucrat 13 ani 13 luni si 13 zile pt Romania
eu am scris din martie 2011 pana astazi mai 2012 o gramada de mailuri in 235 de tari din lumea intreaga
si eu am castigat ultimele 4 razboaie mondiale(SUA-China,China-Europa,NWO-Anarhie si razboiul informatiei globale,al tuturor contra tuturor)
Eu Zeus am facut acestea
caci eu sunt pe primul loc in lume la soft power