Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE) Mario Draghi a cerut joi liderilor europeni sa-si "clarifice viziunea" asupra viitorului euro, o etapa cheie, in opinia sa, pentru rezolvarea crizei care zguduie batranul continent, scrie AFP.

"Liderii nostri trebuie sa-si clarifice viziunea asupra zonei euro pe cativa ani, cu ce va semana zona euro", a declarat Draghi, in fata comisiei de afaceri economice si monetare a Parlamentului European, la Bruxelles.

"Ar fi cea mai bun contributie a lor la crestere", a precizat Mario Draghi.

Potrivit sefului BCE, o astfel de clarificare va permite reducerea aversiunii la risc a investitorilor precum si a ecartului dintre randamentele la care se imprumuta tarile membre.

"Cu cat mai repede acest lucru va fi clarificat, cu atat va fi mai bine", a adaugat Draghi, potrivit caruia situatia actuala din zona euro "s-ar putea dovedi dificil de sustinut daca noi etape nu sunt depasite".

Constient de faptul ca toti ochii s-au indreapta din nou spre BCE in ultimele saptamani, din cauza agravarii crizei, desi mai putin puternica decat in noiembrie 2011, dupa cum spune seful BCE, Draghi a subliniat inca o data ca nu institutia monetara de la Frankfurt are rolul de a "depasi lipsa de politici bugetare" sau a "guvernantei europene".

BCE nu se poate ocupa de deficitul de capitalizare a unor banci, a continuat Draghi, care sustine o "uniune bancara". Aceasta s-ar traduce printr-o supervizare centralizata a anumitor banci, in special cele care prezinta riscuri sistemice pentru zona euro.

Cu o zi inainte, Comisia Europeana, in recomandarile sale economice, a facut apel la intarirea integrarii in zona euro prin intermediul unei astfel de uniuni bancare si permitand fondului sau de salvare sa participe direct la recapitalizarea bancilor.

Intrebat ce crede despre Dexia si Bankia, Draghi si-a exprimat regretul in fata lentorii in reactie a tarilor avute in vedere.

Draghi a adaugat ca institutia pe care o conduce va cotinua sa sustina si sa imprumute bani bancilor solvabile.