La 31 mai 2012, rezervele valutare la Banca Nationala a Romaniei se situau la nivelul de 33,519 miliarde euro, fata de 34,336 miliarde euro la 30 aprilie 2012.Scaderea rezervei pare sa fie produsa dintr-un efect combinat al rambursarilor facute catre Fondul Monetar si al interventiilor BNR pe piata valutara pentru limitarea deprecierii leului.

Mugur IsarescuFoto: Agerpres

In cursul lunii au avut loc urmatoarele operatiuni:

  • Intrari de 1,869 miliarde euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice, venituri din administrarea rezervelor internationale si altele.
  • Iesiri de 2,686 miliarde euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta (inclusiv suma de 759,5 milioane euro reprezentand rambursarea emisiunii de euroobligatiuni a Ministerului Finantelor Publice scadenta pe data de 8 mai 2012) si altele.

Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone. In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 4,209 miliarde euro.

Rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) la 31 mai 2012 au fost de 37,728 miliarde euro, fata de 38,526 miliarde euro la 30 aprilie 2012.

Platile scadente in luna iunie 2012 in contul datoriei publice denominate in valuta, directe sau garantate de Ministerul Finantelor Publice, insumeaza 263,88 milioane euro.

  • ING anticipase ca interventiile BNR vor duce la diminuarea rezervei

"Calculele noastre sugerează ca interventiile BNR au fost in intervalul 0,6-0,7 miliarde euro in luna mai, asa cum estimasem intr-un raport precedent. Comparativ cu interventiile pe care BNR le-a facut in piata valutara in lunile anterioare, schimbarea este destul de consistenta. In aprilie interventiile au fost de circa 0,3 miliarde euro si foarte limitate, în lunile precedente ale anului", se arata intr-o nota a ING

Costul interventiilor este ridicat, mai ales daca asezam datele intr-un context istoric. Din octombrie 2008, BNR a cheltuit circa 14 miliarde de euro , se mai arata in nota citata. Analistii de la Bucuresti ai bancii olandeze mai spun ca semnalul dat de comunicatul bancii centrale este negativpentru leu, aratatnd ca BNR si-ar putea limita amploarea interventiilor , insuficiente pentru a stopa stoparea presiunii de decpreciere a monedei nationale.

  • Isarescu: Daca am tine o rezerva prea mare, ar aparea intrebarea daca Romania ascunde ceva, o frica, un eventual default

Guvernatorul Mugur Isarescu declarase anterior ca daca banca centrala ar tine o rezerva prea mare, ar aparea intrebarea de ce are nevoie Romania si insista sa tina rezerva, care acopera 12-13 luni de importuri, sub forma de cash, cu o rasplata slaba. "S-ar fi intrebat daca Romania ascunde ceva, o frica, un eventual default, o problema de maturitati neasezate bine in timp", a spus Isarescu.

Rezervele valutare internationale ale Romaniei nu mai au nevoie neaparat sa creasca, in conditiile in care se situeaza la un nivel confortabil, a mai explicat guvernatorul BNR. El a precizat ca trebuie sa renuntam la ideea potrivit careia este bine doar daca rezerva valutara internationala a tarii creste.

In ce priveste rezervele de aur ale statelor din regiune, guvernatorul a mentionat ca rezerva de aur a bancii centrale a Bulgariei este de 39,8 tone, a celei din Letonia - de 7,8 tone, a Lituaniei - de 5,9 tone, din Polonia - de 103 tone, iar a Slovaciei - de 31,7 tone, in conditiile in care rezerva de aur a Romaniei este de 103,7 tone.

Isarescu a mai atras atentia ca Romania are chiar un nivel ridicat al rezervei de aur, cel putin prin comparatie cu tarile din regiune, mai ales ca Polonia are o populatie dubla fata de cea a Romaniei si o rezerva de aur aproape egala cu a noastra.

"Rezerva internationala a Romaniei nu trebuie sa creasca. Anumite fluctuatii in sus si in jos sunt absolut normale. Stabilizam rezerva in functie de foarte multi alti indicatori", a spus Isarescu. Guvernatorul a mai vorbit despre castigul din administrarea rezervelor internationale, care "a scazut dramatic din 2008 in 2009 si in 2010 si mai mult".

"Dobanzile pe plan international au scazut foarte mult, am scazut si noi si aceasta se reflecta in rentabilitatea Bancii Nationale", a comentat Isarescu. El a mai vorbit despre ideea potrivit careia rezerva valutara ar trebui sa acopere importurile de bunuri si servicii ale tarii timp de 3 luni, pentru un nivel optim, si a explicat ca, din acest punct de vedere, Romania ar trebui chiar sa mai scada rezerva, deoarece poate fi considerata excedentara.

  • La ce e folosita rezerva internationala a Romaniei?

Scopul rezervei internationale a Romaniei este onorarea platilor aferente obligatiilor externe ale statului roman, asigurarea credibilitatii tarii, fluidizarea imprumuturilor externe, limitarea vulnerabilitatii externe (absorbtia socurilor financiare adverse in perioade de criza sau in situatia restrangerii accesului la pietele internationale de capital), consolidarea credibilitatii politicii economice, a politicii monetare si a celei de curs de schimb, inclusiv prin posibilitatea interventiei in sprijinul monedei nationale si acumularea de avutii pentru generatiile viitoare si pentru a face fata unor socuri exogene neprevazute.

Rezerva valutara este utilizata pentru rambursarea imprumuturilor externe contractate de statul roman, a dobanzilor si comisioanelor aferente. De asemenea, mai este utilizata pentru onorarea obligatiilor externe rezultate din garantiile emise de Guvernul Romaniei, sub forma participatiilor Romaniei la organismele internationale, pentru plata comisioanelor si spezelor aferente operatiunilor de administrare a rezervei, pentru rambursari catre bancile comerciale in limita rezervelor minime obligatorii detinute de acestea sau pentru vanzarea de valuta pe piata valutara interbancara.

  • Fructificarea rezervei internationale

Conform practicii internationale, valutele sunt mentinute la banci centrale din strainatate, emitente ale valutelor respective (in cazul euro, banci centrale din Eurosistem) sau la alte institutii financiare internationale.

Stocul de aur este pastrat partial in cadrul Bancii Nationale a Romaniei, partial la alte banci centrale.

Conform standardelor FMI, mentinerea rezervei valutare in tara ar determina pierderea calitatii acesteia de rezerve internationale.