Sefii a patru institutii europene majore pregatesc un "plan de ansamblu" pentru a scoate zona euro in afara crizei, scrie cotidianul german Welt am Sonntag, preluat de AFP.

Seful Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, presedintele UE, Herman Van Rompuy, seful Comisiei, Jose Manuel Barroso, si presedintele Eurogrup, Jean-Claude Juncker, au fost insarcinati luna trecuta sa realizeze un calendar al reformelor necesare.

Acest plan urmeaza sa fie prezentat la summitul Uniunii Europene de la sfarsitul lunii iunie, potrivit Welt am Sonntag.

Sub presiunea de a pune punct turbulentelor care zguduie pietele financiare si creeaza o incertitudine economica profunda, sefii celor patru institutii doresc sa identifice o solutie durabila, a precizat un inalt oficial al UE.

"Peste tot in lume, in America si in Asia, suntem intrebati: 'Unde mergeti'", explica aceasta sursa. "Dupa doi ani de criza, este timpul sa oferim un raspuns", adauga sursa citata.

Ce contin aceste propuneri:

  • intarirea puterii institutiilor europene asupra bugetelor nationale
  • crearea unui organ de supervizare a sectorului bancar, dotat cu noi puteri
  • armonizarea politicilor fiscale, externe, in materie de impozite si securitate
  • reforma programelor de ajutoare sociale

Potrivit Welt am Sonntag, aceste propuneri ar putea sa vizeze, intr-o prima etapa, doar cel 17 tari membre ale Zonei Euro si nu ansamblul de 27 din UE.

Comisia Europeana s-a pronuntat miercuri pentru crearea unei uniuni bancare care sa se traduca printr-o supervizare europeana si o coordonare a mecanismelor de garantare a depozitelor, un proiect discutat de ceva vreme, dar care nu se bucura de consens.