Investitiile in IMM-uri in cadrul primelor 20 de economii ale lumii sunt de 574 de miliarde de Euro, reprezentand 6% din totalul de 9.250 de miliarde de Euro al tuturor formelor de investitie, se arata in cel mai recent raport al Ernst&Young, Funding the future. De departe, cel mai mare procent provine din creditarea bancara. China domina G20, cu investitii in IMM-uri de peste 321 de miliarde de Euro, din care 309 miliarde de Euro prin creditare bancara. SUA se plaseaza urmatoarea, insa la o distanta considerabila, cu un nivel de 93 de miliarde de Euro. SUA se diferentiaza prin oferirea unei game mai diverse de mecanisme de finantare prin creditare si participatiune, se mai arata in raport.

Dintre cei peste 1.000 de antreprenori din tarile G20 chestionati in cadrul studiului, aproximativ doua treimi declara ca accesul la finantare este dificil in tara lor.

  • IMM-urile primesc doar o mica parte din investitii

Accesul la finantare este in continuare una dintre cele mai importante provocari pentru infiintarea, cresterea si supravietuirea IMM-urilor, in special a celor inovatoare. Desi reprezinta motoarele cresterii economice, asigurand 50% din locurile de munca in majoritatea tarilor G20, IMM-urile atrag doar un procent foarte mic din investitiile totale.

  • Imbunatatirea accesului la finantare

Care este totusi imaginea de ansamblu a finantarii antreprenorilor si ce se poate face in plus pentru a le facilita accesul la finantare? Raportul Funding the future evidentiaza urmatoarele concluzii:

  • Asa numitii business angels devin o sursa tot mai importanta de finantare a start-up-urilor cu potential
  • Accesul la finantare in fazele de seed si pre-seed ramane extrem de problematic
  • Schemele de garantare a creditelor se disting ca o modalitate eficienta de a pastra optiunile de creditare bancara deschise pentru IMM-uri
  • Asocierea in participatiune cu corporatii ar putea fi reconsiderata ca un complement puternic al finantarii traditionale prin venture capital
  • Schimbarile in reglementare ar putea debloca pietele IPO (oferta publica initiala) din tarile dezvoltate
  • Fondurile de capital privat devin optiuni viabile de finantare pentru antreprenorii cu mici afaceri din tarile emergente
  • Guvernele trebuie sa acorde atentie politicilor pentru antreprenori - de prea multe ori, impactul unei initiative legislative este prea slab.

Companiile antreprenoriale cu crestere rapida vor juca un rol deosebit de important in re-echilibrarea economiilor din intreaga lume si, de aceea, stimularea lor este mai necesara ca niciodata. Ritmul lor rapid de expansiune contureaza un potential tot mai mare de a crea locuri de munca, intr-o perioada in care multe din tarile G20 se confrunta cu un somaj ridicat.

In plus, antreprenoriatul este vital si pentru viitorul pietelor emergente. Desi multe din aceste economii s-au bucurat de rate impresionante de crestere a PIB-ului in ultimul deceniu, performanta lor a depins, de cele mai multe ori, de costurile scazute ale exporturilor, de un boom al preturilor bunurilor de larg consum si de investitii majore in infrastructura. Pe parcursul urmatorilor ani, aceste piete trebuie sa-si re-echilibreze economiile prin stimularea consumului intern si a afacerilor cu valoare adaugata superioara. Dezvoltarea unui mediu in care antreprenorii pot creste va fi un pas important pentru atingerea acestor obiective.

Citeste Raportul Ernst & Young integral, din atasament