Consiliul de administratie al Emporiki Bank a decis, joi, sa transfere filiala din Romania catre Credit Agricole Franta, actionarul majoritar al Emporiki. Alaturi de filiala din Romania vor fi transferate francezilor si alte unitati din Balcani, scrie in editia sa de vineri cotidianul elen Kathimerini. Decizia a alimentat zvonurile privind o plecare a grupului francez din Grecia si pregatirea pentru un scenariu pesimist, zvonuri despre care Wall Street a scris inca de joi, citand un raport in care Credit Agricole examineaza perspectiva de a abandona fosta banca de stat. Decizia privind Emporiki Romania se afla pe masa sefului Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza.

Surse din cadrul Emporiki au declarat ca transferul filialelor sale nu constituie in niciun caz o "pregatire pentru ce e mai rau" si a subliniat ca mutarea a fost planificata cu ani in urma. Aceleasi surse au mai spus ca transferul va imbunatati de fapt lichiditatea Emporiki.

Raportul publicat de Wall Street Journal sugera ca daca Grecia ar parasi zona euro, banca franceza nu ar avea obligatia de a ramane in Grecia.

In Romania, Emporiki a trecut in urma cu cateva luni printr-un proces de rebranduire, dorind sa isi separe imaginea de cea a bancilor grecesti. Banca in cauza, un jucator mic din sistemul bancar a demarat o campanie prin care accentul este pus pe apartenenta la grupul francez Credit Agricole. Pentru a convinge, au "inventat" un personaj- Jean-Jaques- care va fi de acum inainte imaginea Emporiki. In Romania, banca detine o cota de piata de 0,3% si are active de 259 mil.euro.

Din cauza crizei din Grecia, imaginea bancilor cu capital elen a avut de suferit in randul clientilor, cu toate ca indicatorii bancari sunt superiori altor banci cu capital strain.

Emporiki si-a redus anul trecut pierderile la 5,1 milioane de euro, dupa ce in 2010 pierderile urcasera la 13,5 milioane de euro. Rezultatele negative din ultimii doi ani au fost generate de nivelul ridicat al provizioanelor, potrivit reprezentantilor bancii, de circa 22 milioane de euro. "Din cauza caderii pietei imobiliare am facut provizioane importante. Dar dupa ce piata isi va reveni vom recupera aceste fonduri", a declarat marti Pierre Martin, CEO Emporiki Bank Romania.

"In 2010 - 2011 am luat decizia sa adaptam strategia bancii la noile conditii generate de criza financiara. Tinta noastra nu a fost cresterea cotei de piata, ci sa finantam economia. Creditele pentru dezvoltarea productiei totalizeaza 140 milioane de euro", a explicat Pierre Martin, CEO Emporiki Bank Romania. Potrivit acestuia, 2011 a fost un an foarte dificil. "A trebuit sa reinventam noua banca. Totul in viitor se va invarti in jurul costurilor, care vor trebui sa fie puternic reduse. Cred ca cuvantul cheie in sistemul bancar in acest moment este adaptabilitatea si consider ca trebuie creat un alt tip de relatie cu clientii, inclusiv prin retelele de socializare", a mai aratat Martin.