Tarile dezvoltate si tarile emergente din G20, reunite in statiunea mexicana Los Cabos, vor cere atenuarea masurilor de austeritate fiscala in Europa in contextul recesiunii economice, a afirmat un oficial american participant la summit citat de presa internationala.

"Noi vedem o schimbare in discutia europeana cu privire la importanta critica de sustinere a cererii si a crearii de locuri de munca", a spus la o conferinta de presa adjunctul secretarului Trezoreriei, Lael Brainard.

"Foarte important, este recunoscuta necesitatea de a evalua planurile de consolidare a bugetelor din punct de vedere structural, pe scurt, de a recunoaste deteriorarea conditiilor economice", a adaugat ea.

Intrebata daca Germania a fost de acord cu aceasta idee sa se relaxeze masurile de austeritate, doamna Brainard a spus: "da, am auzit de la colegii nostri germani, ca vor reflecta la aceasta cerere, pe termen scurt".

"Noi credem cu certitudine ca veti vedea in documentele de la finalul summit-ului. [...] Vom vedea ca atentia puternica pentru sprijinirea cererii, consolidarea cererii, recunoasterii faptului ca situatia s-a deteriorat, este foarte important pentru europeni", a spus ea.

Tarile G20 s-au angajat la summitul de la Toronto (Canada), in 2010, sa reduca la jumatate deficitul bugetar in 2013, si Germania, a amintit in mod regulat necesitatea de a indeplini acest angajament.

Statele Unite nu ar urma sa respecte acest angajament si au cerut Europei sa nu impiedice cresterea economica cu o austeritate bugetara excesiva.