Esecul licitatiei de titluri de stat de la inceputul acestei saptamani poate fi si rezultatul anuntului privind cererea de insolventa de la Hidroelectrica, care a determinat unele banci sa nu participe sau sa ceara dobanzi inalte, a declarat directorul general adjunct BRD, Claudiu Cercel. "Poate ca si acest anunt de luni cu Hidroelectrica sa fi avut o anumita importanta in decizia unor banci de a nu participa la licitatie sau sa-si calibreze un randament mai mare", a spus Cercel la ZF Bankers Summit12, citat de ZF24.

Ministerul Finantelor Publice a respins luni ofertele bancilor pentru certificatele cu scadenta la un an, considerand ca randamentul cerut de acestea este prea mare, fiind pentru prima data din luna octombrie cand administratorii datoriei publice nu atrag nimic la o licitatie.

Cercel a aratat ca perceptiile sunt negative, cel putin in zona investitorilor straini, sau jucatorilor de piata, care n-au putut sta sa vada toate tehnicalitatile.

"Ceea ce se reproseaza cei din exterior este nu atat intrarea in insolventa, (...) ci ca se poate interpreta ca un atac la institutia contractului. Cei din occident se uita la institutia contractului si exista temerile ca si alte companii ar putea fi incurajate sa faca la fel, daca nu chiar si entitati private", a adaugat directorul BRD - Societe Generale.

Intrebat de catre moderator in ce masura poate continua procesul de listare, unde BRD este liderul consortiului de intermediere selectat, Cercel a raspuns ca aproape sigur va trebui sa se incheie insolventa pentru a mai putea vorbi de introducerea pe bursa a pachetului de 10% din titlurile detinute de stat la Hidroelectrica.

Anterior, presedintele Bancpost, Mihai Bogza, a declarat ca intrarea in insolventa a Hidroelectrica este mai ingrijoratoare pentru Romania decat rezultatul alegerilor din Grecia, din cauza riscului reputational al statului, argumentand ca nu se raspunde "la un smen cu un smen".

La randul sau, Henk Paardekooper, presedinte al RBS Romania a aratat ca decizia a fost surprinzatoare, pentru ca nu s-a mai intalnit ceva similar in istoria recenta a Romaniei, chiar daca alte state au ales solutii de acest gen in ultima perioada.

Paardekooper a completat ca decizia Moody's din aceasta dimineata, de a cobori cu patru trepte ratingul Hidroelecrica, este relevanta pentru a intelege efectele unei asemenea decizii.

Seful RBS nu a dorit sa comenteze relatia comerciala a bancii cu Hidroelectrica.

La radul sau, presedintele Raiffeisen, Steven van Groningen, spune ca ii e foarte greu sa le explice investitorilor straini ce s-a intamplat la Hidroelecrtica si de ce aceasta companie a fost introdusa in insolventa, mai ales ca multe alte companii de stat se afla intr-o situatie financiara mult mai grava.

"Nu este foarte greu pentru multi investitori straini sa numeasca 5 companii de stat care sunt in pozitie mult mai grava decat Hidroelectrica. Ii bagam si pe ei in insolventa?", a afirmat seful Raiffeisen.

Tribunalul Bucuresti a admis miercuri cererea de intrare in insolventa a Hidroelectrica, solicitarea fiind depusa la finele saptamanii trecute.