Lucian Croitoru, BNR: Criza actuala nu e doar fiscala, ci si una a balantei de plati. Si nu datoria publica e importanta, ci un alt indicator- pozitia investitionala
Care este natura acestei crize? E o problema fiscala sau a balantei de plati? Dupa cum stiti, liderii europeni au decis ca e o problema fiscala si au instituit acea regula a deficitului structural. Dar daca ne bazam pe date, am putea sa ne gandim la o criza a balantei de plati. Si asta inseamna ca avem o problema de competitivitate si asta ne-ar duce la gandul ca e nevoie de o relaxare a politicilor macroeconomice ca sa incurajam creditarea.
Daca ne bazam pe date, am putea sa ne gandim ca asistam la o criza a balantei de plati. Si asta inseamna ca avem o problema de competitivitate ceea ce duce la gandul ca e nevoie de o relaxare a politicilor macroeconomice ca sa incurajam creditarea.
Croitoru s-a referit si la sentimentul economic in zona euro si in Romania. "In Romania, sentimentul economic a fost decorelat de restul Europei. Pana in trimestrul al patrulea din 2008 a fost o legatura foarte buna. In trimestrul 4 2008, sentimentul economic era inca bun, in timp ce in Europa se deteriorase inca din iulie 2007. Actorii economici din Romania au subestimat criza. Totusi, din trimestrul 4 2009, s-a intamplat o decorelare inversa. Media sentimentului economic era mai buna, noi fiind mai pesimisti decat cei din zona euro si asta s-a intamplat pana in ultimele 3 luni ale lui 2011. Am fost in contratimp cu UE. Acum suntem iar in linie cu zona euro.
Daca in zona euro sunt probleme, iar sentimentul economic incepe sa se deterioreze, si in Romania se va deteriora", a mai spus consilierul Guvernatorului.

DEZBATERE VIDEO De la dosarul cu șină la smart city. Cum îmbunătățește tehnologia viața oamenilor - exemple concrete. Autorități: Fără o strategie națională, vom face proiecte haotice
Una dintre cele mai importante linii de tramvai din București, care face legătura între Băneasa și centru, stă închisă de 4 ani / Motivul: pe terenul unde întoarce tramvaiul sunt cereri de retrocedare
EXCLUSIV Proiectele imobiliare controversate care vor merge mai departe după ce Nicușor Dan a suspendat PUZ-urile sectoarelor. Miza cea mai mare e la sectorul 2
De ce nu poți să-ți plătești online taxele și impozitele la toate primăriile? Ministrul Teleman ar vrea amenzi pentru instituțiile care nu se înrolează în Ghișeul.ro
Conturul unui conflict militar Rusia - Ucraina, mai pronunțat ca niciodată: „Concentrarea de forțe rusești e mai mare ca în 2014. Nu excludem niciun scenariu, de la Putin ne putem aștepta la orice”
HARTĂ INTERACTIVĂ Autostrada „Moldovei” A7 Pașcani - Suceava - Siret: Variantele de traseu analizate oficial
Austeritatea nu a avut niciun rezultat, niciunde in Europa. Dimpotriva, a prabusit-o cu totul.
Avem nevoie de control mai drastic al finantelor coroborat cu sprijinirea cresterii si creditarii.
Acum nu avem ce sa mai revenim, ca suntem in rahat pana in gat.
Avem nevoie de crestere, si repede. Noi si toata Europa.
Domnul Croitoru, ca un finantist adevarat, cauta explicatii si solutii pe domeniul sau de activitate dar adevarata criza este a sistemului politic corupt si corupator, care a permis toate smecheriile posibile pentru inavutirea sustinatorilor.
Acum, la spartul targului, cineva trebuie sa plateasca paguba. Cine oare? Prostimea, desigur!
Niciunde in Europa nu exista "stat asistential", e vorba de statul social, "welfare-state".
Nu doar Lucian Croitoru, ci toata comunitatea internationala stie care au fost motivele crizei iar acum se pun de acord cum sa iasa: prin stimularea cresterii.
Taieri si alte tampenii am facut si noi, dar nu pentru ca asta a fost motivul crizei (care criza? ca noi am dus-o la fel de prost tot timpul) ci pentru ca niciodata nu e bine sa te indatorezi peste limita.
Mai multa documentare si mai putine abureli cu statul asistential si alte cretinisme.