Vanzarile cu amanuntul din cele 17 state ale zonei euro au crescut cu 0,6 procente in luna mai comparativ cu luna precedenta, cand acestea au inregistrat o scadere de 1,4%, arata datele furnizate de Eurostat si citate de BBC.

Aceeasi crestere, de 0,6%, se regaseste si in randul celor 27 de state membre ale Uniunii Europene.

Fata de aceeasi perioada a anului trecut, vanzarile cu amanuntul au avut un declin de 1,7 procente in zona euro si de 0,3% in UE.

Cum criza datoriilor publice din zona euro continua, guvernele nationale au implementat mai multe masuri de austeritate, care s-au tradus, in final, in scaderea consumului individual.

De asemenea, rata somajului in zona euro a crescut la un nivel record de 11,1% in mai, 17,56 milioane de persoane fiind fara un loc de munca, a comunicat recent Eurostat. Atat companiile, cat si guvernele au renuntat la sute de angajati pentru a face fata scaderii economice si pentru a reduce costurile.

Totodata, sectorul serviciilor si-a continuat declinul in luna iunie si increderea mediului de afaceri s-a redus conform unui sondaj realizat de Markit.

Aceste vesti sunt de asteptat sa puna presiune asupra Bancii Centrale Europene, in sensul scaderii ratei dobanzii de politica monetara la sedinta de joi, de la nivelul de 1%.

Costurile de finantare mai reduse pot incuraja populatia si firmele sa investeasca si sa cheltuie mai mult, sprijinind astfel cresterea economica.