"In cazul Astra Vagoane Arad, Meva SA si Romvag Caracal aflate in insolventa, s-a realizat trasferul business-urilor celor trei companii catre un investitor german, la o valoare de peste 30 milioane de Euro", se arata intr-un comunicat remis HotNews.ro de catre Casa de Insolventa Transilvania, administrator judiciar al Astra Vagoane SA si Meva SA Tranzactia a fost incheiata in 6 iulie 2012, se mai arata in comunicat.

"Tranzctia reprezinta o solutie de redresare integrata: infuzie de capital, acces la piata, echipa de management si sustinere din partea creditorilor. Se evita, astfel, inchiderea a trei companii, fiecare cu peste 100 de ani de traditie in industria romaneasca si sunt salvate peste 1.500 de locuri de munca", mai spun semnatarii documentului.

Adunarile creditorilor celor trei companii din cadrul grupului de firme IRS aflate in insolventa si-au dat acordul pentru oferta de preluare prezentata de investitor, iar contractele de transfer au fost semnate.

Discutiile pentru a stabili detaliile tranzactiei au fost initiate de reprezentantii Casei de Insolventa Transilvania, administrator judiciar pentru Astra Vagoane SA si Meva SA. La negocieri au participat atat principalii creditori ai grupui, un consortiu bancar condus si coordonat de catre RBS, cat si fostii actionari. Negocierea si procesul de due dilligence au durat peste 6 luni, perioada in care au fost studiate in detaliu, de catre toate partile implicate, toate elementele preluarii.

Tranzactia s-a efectuat conform strategiilor prezentate in planurile de reorganizare a celor trei companii. Transferul business-ului are rolul de a asigura cea mai buna forma de continuare a activitatii si de pastrare a locurilor de munca pentru cele trei companii, iar reorganizarea judiciara a reprezentat solutia restructurarii celor trei companii, care aveau un grad de indatorare peste nivelul suportabilitatii si un nivel al costurilor necorelat cu conditiile pietei. La momentul deschiderii procedurilor, datoriile consolidate ale celor 3 companii depaseau 150 milioane euro.

Preluarea reprezinta un succes, cu atat mai mult cu cat se realizeaza intr-un moment dificil, datorat contextului economic local, dar si european, dominat de incertitudine si apetit scazut pentru investitii. Acordul se incheie dupa multe luni si runde de negociere si dupa mai multe tentative esuate de atragere a unui investitor si de incheiere a unei tranzactii.