Bursele europene au deschis miercuri in scadere, dupa ce avertismentele privind profiturile companiilor americane intaresc temerile ca problemele economiei globale vor eroda veniturile, in timp ce scepticismul privind capacitatea zonei euro de a contracara criza datoriilor pune presiune asupra altor active cu risc, relateaza Reuters.

Euro se afla in jurul celui mai redus nivel din ultimii doi ani in fata dolarului american, la 1,2260, desi bunurile industriale si petrolul si-au revenit dupa scaderea brusca de marti.

"Apetitul pentru risc ramane slab pe fondul ingrijorarilor asupra veniturilor din SUA si mai multe intrebari fara raspuns in Europa afecteaza increderea", a declarat un analist de la Credit Agricole, intr-o nota adresata clientilor.

Indicele FTSEurofirst 300 al principalelor companii europene a avut un declin de 0,4 procente, la 1.034,54 puncte, dupa scaderile de pe Wall Street pe parcursul noptii.

Indicele Euro STOXX 50 a scazut cu 0,5 procente, la 2.230,50 puncte.

Actiunile europene au fost trase in jos si de companiile producatoare de bunuri de lux, precum grupul britanic Burberry, ale carui actiuni au scazut cu aproximativ 5 procente. Dupa ce Burberry a raportat o incetinire a ritmului de crestere a vanzarilor trimestriale si firma franceza rivala, Louis Vuitton, a fost afectata, aceasta din urma inregistraand un declin de 2,5 procente.

Rezultatele Burberry scot in evidenta impactul crescand al crizei datoriilor suverane asupra companiilor europene, precum si efectele incetinirii economiei Chinei, unde cresterea cererii produselor de lux a compensat anterior trendul slab din SUA si Europa.

Titlurile germane au ramas constante inaintea emisiunii de obligatiuni de stat pe 10 ani in valoare de 5 miliarde de euro, unde se asteapta o cerere buna dupa ce ultima intrunire a ministrilor de finante din zona euro a avut putine rezultate pozitive referitoare la criza datoriilor ce domina economia regiunii de trei ani.

Pietele sunt de asemenea ingrijorate si cu privire la Italia, care a admis ca poate apela la un ajutor din partea zonei euro pentru a-si diminua costurile de finantare.

De asemenea, investitorii asteapta miercuri si detalii cu privire la noile masuri de austeritate ce vor fi luate de Spania, ca parte a acordului privind amanarea cu un an a termenului limita pentru atingerea tintelor de deficit.

Conform AFP, la ora 07:02 GMT, indicele bursei de la Paris, CAC40, a pierdut 0,93% in deschidere, ajungand la 3.145,87 puncte. In acelasi timp, bursa din Londra a deschis miercuri cu un declin de 0,48%, la 5.664,01 puncte.