Companiile de stat chineze ar putea fi autorizate sa participe la un program de privatizare in Australia in valoare de 40 de miliarde de dolari australieni (34 miliarde de euro), a comunicat marti un responsabil politic, citat de AFP.

"A existat un interes mare pentru a investi in infrastructura si in activele pe care noi intentionam sa vindem", a declarat Barry O'Farrell, primul ministru al statului Noua Galie de Sud, in timpul vizitei sale in orasul Guangzhou, in sudul Chinei.

Acest stat, care cuprinde si Sydney, cel mai mare oras din Australia, va oferi mai multe detalii asupra planului de privatizare a mai multor active in luna septembrie. Planul ar trebui sa se ridice la o valoare totala de 40 de miliarde de dolari australieni.

In prezent, in Australia, reglementarile permit candidatura companiilor straine in special in infrastructura electrica si portuara.

Pe de alta parte, saptamana trecuta, liderul opozitiei, conservatorul Tony Abbott, a declarat in cadrul unei vizite in China ca investitiile straine in Australia s-au regasit "rar" printre prioritatile tarii, comentariile fiind puternic criticate de primul ministru laburist, Julia Gillard.

China este primul partener comercial al Australiei, cu schimburi totale (importuri si exporturi) de 113,7 miliarde de dolari australieni, reprezentand in jur de 23% din comertul exterior al tarii.

Totusi, Australia a interzis la inceputul anului 2012 companiei chineze Huawei, care produce echipamente in domeniul telecomunicatiilor, sa participe la o licitatie pentru constructia unei retele de mare viteze, din motive de securitate.