Cresterea economica a devenit o preocupare majora in toate economiile occidentale. E drept, nu exista nicio cale de intoarcere la ratele de crestere economica pe care le-am trait inainte de criza financiara, scrie Andrew Sentance in The Telegraph. Fostul membru al comitetului de politica monetara al Bank of England analizeaza cauzele crizei economice, schitand si posibile solutii de iesire din criza. Articolul poate fi interpretat si ca referindu-se la economia locala.

Cresterea economica din Marea Britanie (...) a dus la mai mult decat dublarea dimensiunii economiei in 25 de ani. Singura perioada comparabila de crestere economica sustinuta din Marea Britanie a fost perioada post-razboi din anii 1950 si 1960, scrie Sentence.

Retrospectiv, ar trebui sa recunoastem ca perioada de crestere nesustenabila a fost sustinuta de trei caracteristici care au fost apoi subminate de evolutiile economice globale.

Prima caracteristica a fost cea a banilor usori. Adica operarea unui sistem global extrem de dereglementat si liberalizat financiar in care consumatorii si intreprinderile au avut acces relativ usor la finantare si care a permis o acumulare de datorii. Acum, bancile au devenit mult mai precaute si reticente in a le acorda imprumuturi.

Al doilea factor a fost o perioada prelungita de importuri ieftine.

Un al treilea ingredient a fost gradul ridicat de incredere in capacitatea guvernelor si bancilor centrale de a mentine conditiile economice. Aceasta incredere a fost grav afectata de experienta crizei financiare.

Aceste trei "motoare" - banii usori, importurile ieftine si increderea puternica - nu mai sunt disponibile pentru a sprijini cresterea economiilor occidentale.

Pentru a sustine cresterea in climatul actual, avem nevoie sa dezvoltam un nou set de politici pe partea ofertei, cu scopul de a ajuta ca economia noastra sa se adapteze la "noua normalitate". Aceste politici ar trebui sa se concentreze pe imbunatatirea competitivitatii care sta la baza economiei noastre, prin reducerea sarcinilor administrative ale intreprinderilor, eliminarea barierelor la initiativele de infiintare de noi locuri de munca, investitia in competenta si o infrastructura de transport eficienta, capabila sa atraga investitii.

In multe domenii, politicile economice se indreapta in directia cea buna, dar actiunea trebuie sa fie mai indrazneata. Asta ar trebui sa includa masuri mai puternice privind usurarea poverii mediului de afaceri si eliminarea obstacolelor din calea crearii de locuri de munca.

Citeste intreg articolul din The Telegraph

Andrew Sentance este un fost membru al Comitetului de politica monetara din cadrul Bank of England, in prezent consilier senior economic la PricewaterhouseCooopers