Liderii europeni planuiesc o saptamana de intalniri diplomatice pentru a ajuta la relaxarea crizei datoriilor din regiune, pe fondul disensiunilor privind rolul Bancii Centrale Europene (BCE) pe piata de datorie si ncesitatii unor noi modalitati de sprijinire a Greciei, relateaza Bloomberg.

Rajoy, Hollande, Monti si MerkelFoto: Agerpres/AP

Cum criza din uniunea economica si monetara europeana continua sa ameninte economia globala, Jean-Claude Junker, premierul luxemburghez si liderul grupului ministrilor de finante din zona euro, este asteptat la Atena, pe 22 august, pentru a discuta cererea primului ministru grec, Antonis Samaras, de extindere cu doi ani a programului de ajustare fiscala a tarii.

Ulterior, dupa intalnirea pe care o vor avea la Berlin presedintele francez Francois Hollande si cancelarul german Angela Merkel, pe 23 august, Samaras se va deplasa in capitala Germaniei si la Paris, pe 24 si 25 august.

Liderii europeni se intorc din vacanta cu intelegeri inca vagi privind noile masuri care pot fi luate pentru a sprijini Grecia si pentru a evita cresterea costurilor de finantare ale Spaniei si Italiei pe pietele de datorie suverana.

In weekendul trecut Spania a solicitat sustinere nelimitata din partea BCE, dupa ce randamentele titlurilor pe 10 ani au crescut pentru prima oara in aceasta luna, pe fondul semnalelor date de Merkel, care a afirmat ca planul BCE de a ajuta la reducerea costurile de finantare ale tarilor indatorate poate primi sprijin conditionat.

Criza datoriilor suverane nu trebuie sa devina o "groapa fara fund" pentru Germania, chiar daca cea mai mare economie a Europei va fi cea care va plati cel mai mare pret in eventualitatea unei dezmembrari a zonei euro, a spus ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble pe 18 august. "Exista limite" a afirmat el, excluzand astfel un alt program de ajutorare pentru Grecia.

Limitele randamentelelor titlurilor guvernamentale

Consiliul guvernatorilor au BCE ar putea decide la urmatoarea intrunire, la inceputul lui septembrie, sa stabileasca limite ale randamentelor titlurilor de datorie ale fiecarei tari, a informat duminica cotidianul Der Spiegel, fara a preciza si sursa informatiei.

Oferindu-i bancii abilitatea de a printa bani, aceasta va avea fonduri nelimitate pentru a achitiona titluri si pentru a preveni actiuni ale speculatorilor care sa creasca ratele dobanzii peste rata stabilita, anunta Spiegel. Un oficial al BCE a refuzat sa comenteze cazul.

Totodata, randamentele pe 10 ani ale Germaniei au scazut saptamana trecuta din cauza perspectivei ca Banca Centrala Europeana si Uniunea Europeana vor lua masuri pentru a salva Spania.

Aceste asteptari privind masuri de stimulare au dus actiunile europene, vineri, la cel mai ridicat nivel din ultimele 13 luni.

Presedintele BCE, Mario Draghi, a afirmat la inceputul acestei luni ca banca centrala poate achizitiona datorie in paralel cu fondurile de salvare ale zonei euro. Desi BCE a spus ca va lua in considerare cumpararea doar daca tarile respective solicita un sprijin similar de la fondul de salvare european si accepta in schimb impunerea unor conditii stricte, Italia si Spania trebuie insa sa se decida daca vor cere sau nu ajutorul.

Spania

Achizitia BCE de obligatiuni de stat pe piata secundara ar trebui sa fie nelimitata ca durata si dimensiune pentru a sprijini datoria Spaniei, a declarat pe 18 august ministrul spaniol al Economiei, Luis de Guindos, intr-un interviu acordat agentiei de stiri Efe. Conditiile pentru asistenta vor fi discutate in cadrul unei intruniri a zonei euro din a doua saptamana a lunii septembrie.

Orice noi conditii nu sunt de asteptat sa difere foarte mult de la ceea ce Spania deja si-a planuit pana in 2014, a adaugat de Guindos. O schita a bugetului trimisa catre Comisia Europeana pe 3 august stabilea taieri bugetare de peste 100 miliarde de euro, reducand deficitul din a treia cea mai mare economie a eurozonei la 2,8% din PIB in 2014, de la 8,9% anul trecut.

Primul ministru Mariano Rajoy a reamintit pe 14 august ca va lua in considerare un bailout doar daca acesta va fi in "interesul spaniolilor". Tara a apelat pana in prezent la un imprumut din partea zonei euro in valoare de 100 de miliarde de euro pentru sustinerea sistemului sau bancar, dupa ce Rajoy nu a reusit sa readuca increderea investitorilor si pe fondul intrarii in cea de-a doua recesiune de dupa 2009.

Italia

In plus, primul ministru italian Mario Monti, a precizat duminica faptul ca randamentele ridicate ale obligatiunilor tarii sunt generate de ingrijorarile externe referitoare la viitorul zonei euro.

Cabinetul viza o "scadere mai rapida a randamentelor", a spus Monti, la Rimini, Italia. Acest lucru nu s-a intamplat din cauza mai multor motive care nu au depins de Italia, ci de increderea redusa privind supravietuirea monedei euro.

Randamentele titlurilor pe 10 ani ale Italiei sunt la 5,79%, cu mai mult de 4% peste randamentele titlurilor similare ale Germaniei. Chiar daca tarile sudice membre ale zonei euro s-au inteles in ceea ce priveste necesitatea unei actiuni a BCE, Schaeuble a refuzat sa sugereze ca banca ar trebui sa finanteze datoria guvernamentala.

"Multi ne spun acum sa inchidem un ochi la reducerea datoriei" pentru a salva euro, a mentionat el pe 18 august. Acest lucru "doar va amana problema pentru maine".

BCE ar putea sa dezamageasca investitorii limitand dimensiunea potentialelor achizitii de obligatiuni si poate forta Spania si Italia sa semneze un memorandum de intelegere, conform unei note a Daiwa Capital Markets Europe, publicata pe 17 august.

"Contrar asteptarilor multor participanti pe piata, nu credem ca BCE va anunta o tintire a ratei de dobanda sau a spreadului pentru obligatiunile guvernamentale pe termen scurt ale tarilor periferice" ci ar putea anunta un volum al achitiziilor de titluri viitoare, au scris economistii Tobias Blattner si Grant Lewis.

Decidentii se afla si in asteptarea deciziei Curtii Constitutionale din Germania asupra fondului de salvare, ce va fi luata pe 12 septembrie. Fondul permanent de salvare a zonei euro, Mecanismul European de Stabilitate, in valoarea de 500 de miliarde de euro, nu va deveni activ pana cand Curta germana nu va aproba viabilitatea acestuia.

Grecia

In acelasi timp, paralel cu aceasta decizie, se hotaraste si daca Grecia va continua sa primeasca fonduri din zona euro. Troica, formata din creditorii internationali ai Greciei - BCE, Comisia Europeana si FMI - se va intoarce la Atena la inceputul lui septembrie pentru a evalua progresele tarii, administratia Samaras incearcand sa gaseasca alte taieri bugetare pentru 2013 si 2014, in valoare de 11,5 miliarde de euro.

Grecia este nevoita sa faca reduceri ale cheltuielilor de cel mult 14 miliarde de euro in urmatorii doi ani pentru a respecta tintele de deficit din cauza intarzierilor privatizarilor planificate si veniturilor fiscale mai mici, a precizat Der Spiegel duminica, citand un raport intermediar al troicii.